Pluimveehouderij

Nieuws 1373 x bekeken laatste update:8 apr 2014

Kabinet: geen besluit over transgene kip

Den Haag - Het kabinet heeft nog geen definitief besluit genomen over de toepassing van genetische modificatie om te voorkomen dat er eendagshaantjes worden geboren bij de vermeerdering van leghennen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma kwam eerder in botsing met de Tweede Kamer over een onderzoek van Wageningen UR naar de toepassing van een kwal-gen dat is gekoppeld aan het mannelijk geslachtschromosoom van kuikens. Daardoor zouden eieren met haantjes al vroeg te onderscheiden zijn van eieren met hennen. Dijksma wilde toestemming geven voor het onderzoek, maar de meerderheid van de Kamer was daar op tegen.

In een brief aan de Tweede Kamer zeggen staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu), staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid), dat het kabinet op een later moment een besluit zal nemen over de afgifte van een vergunning voor de genetische modificatie van leghennen. Het kabinet is tegen genetische modificatie bij dieren. Alleen in uitzonderingsgevallen kan er toestemming voor worden verleend.

Anders is het bij genetische modificatie van planten. Daar is het kabinet voor, al moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zodat risico's voor mens, dier en milieu verwaarloosbaar klein zijn.

Het standpunt van het kabinet is in lijn met het beleid dat is ingezet door het kabinet-Kok in 2000.

Of registreer je om te kunnen reageren.