Pluimveehouderij

Nieuws 1003 x bekeken

Eierschaal kalkoen bestaat uit nanodeeltjes

Kalkoeneneierschalen blijken te zijn opgebouwd uit bolvormige nanodeeltjes van calciumfosfaat.

Dat hebben wetenschappers vastgesteld. Ze rapporteren er over in the Journal of Experimental Biology. De bijzondere structuur van de eierschaal zorgt ervoor dat deze waterafstotend is en daardoor bijna ondoordringbaar voor ziektekiemen.

Boskalkoenen begraven hun eieren tussen natte rottende planten om ze warm te houden. De bacteriën verantwoordelijk voor de rotting produceren warmte, maar zijn ook een bedreiging voor het kuiken in het ei. Toch raakt slechts 10 procent van de eieren in de praktijk geïnfecteerd. Voor onderzoekers was het de vraag hoe dat mogelijk is, wetend dat de schaal van het kalkoenenei anderhalf keer zo dun is als die van een kippenei. De schaal van een kippenei absorbeert het water met bacteriën, terwijl waterdruppels van een kalkoenenei afglijden, zonder dat ze de schaal doordringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.