PluimveeNieuws

Effecten mycotoxinen groter dan gedacht

Barneveld – De gevolgen van een besmetting met mycotoxinen, giftige stoffen geproduceerd door schimmels die in of op de voergewassen voorkomen, zijn voor pluimvee veel groter dan tot voor kort werd aan genomen.

Directe schade uit zich vaak in verlies van dieren of een klinische ziekteverschijnselen. Mycotoxinen in lage concentraties hebben echter ook effect op de bouw en de functie van de dunne darm. Ze kunnen het resultaat van vaccinaties en de opname van diergeneesmiddelen negatief beïnvloeden. Dat meldde de Vlaamse onderzoeker Gunther Antonissen van de Universiteit van Gent in een lezing over de risico’s van mycotoxinen in de pluimveehouderij. Hij sprak tijdens de relatiedag van vakblad Pluimveehouderij.

Mycotoxinen is de naam van een hele groep stoffen, waaronder aflatoxine en DON die kunnen voorkomen in voergrondstoffen. Ze worden geproduceerd door schimmels die tijdens de groei op het gewas (bijvoorbeeld graan) voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om de schimmel fusarium.

Uit het onderzoek van Antonissen naar de effecten van mycotoxinen in het voer is gebleken dat de gifstoffen de microvilli (vingervormige uitsteeksels in de dunnen darmwand) verkorten, waardoor het absorberend vermogen van de darm en daarmee de voeropname door het dier minder wordt. Ook is uit zijn onderzoek gebleken dat de werking van de afweersystemen van het dier minder wordt, waardoor de gevoeligheid voor infectieziekten groter wordt. Antonissen wees er in zijn betoog op dat er nog veel onduidelijkheden zijn rond mycotoxinen en dat er nog veel onderzoek moet worden gedaan.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin