Pluimveehouderij

Nieuws 2177 x bekeken 14 reacties

'Duurzame productie pluimveesector noodzaak'

Barneveld - De Nederlandse pluimveesector moet het voor de toekomst hebben van de duurzame productie.

Het is van groot belang dat Nederland in duurzame productie voorop blijft lopen, ook met het oog op de export. Dat zei Jeroen van den Hurk van de Rabobank tijdens de Pluimveerelatiedag, georganiseerd door het vakblad Pluimveehouderij en de NOP.

De Nederlandse pluimveesector heeft met zijn relatief kleine omvang nog steeds een leidende rol in de wereld. De sector is sterk en heeft binnen Europa op het gebied van kostprijs nog steeds een leidende positie. Aan die positie wordt echter wel geknabbeld aldus Van den Hurk. De voorsprong van Nederland op dat gebied neemt af. Hij wees op de ontwikkelingen in de maatschappij. De maatschappelijke druk op de sector als het gaat om de productievoorwaarden wordt steeds wispelturiger. De afgelopen jaren lag de focus van de maatschappij op welzijn; later meer op antibioticagebruik en nu liggen de vermeende volksgezondheidsaspecten van de productie onder de loep. Het maakt het voor de sector niet altijd makkelijk om op de wensen en eisen van de maatschappij in te spelen.  Daarbij komt dan ook nog dat de eisen per land en ook steeds meer binnen Nederland per provincie steeds meer uiteen beginnen te lopen.

Van den Hurk verwacht dat duurzame productie in toenemende mate in heel Europa de eis wordt. Duurzaamheid in al zijn aspecten. De Nederlandse sector doet er goed aan om zo duurzaam mogelijk te produceren, maar daarbij ook weer niet te ver voor de muziek uit te lopen. Niet altijd is een duurzamer productie kostprijsverhogend, aldus van den Hurk in een toelichting. "Kijk maar naar het antibioticaverbruik. Een verbruik van bijna nul werkt juist kostprijsverlagend."

Het is voor de sector verder van groot belang om de gelederen gesloten te houden en zo veel mogelijk met één stem te spreken. De productie moet transparant zijn met een sluitende tracking en tracing en borging van de productie.

Laatste reacties

 • Joerissen

  Misschien een idee om 'duurzaam' eens samen met alle stakeholders beter te definieren! Heb mijn twijfels of 'duurzaam' voor iedereen hetzelfde betekent.

 • l coumans

  aan geknabbelt door wie?????????????????????

 • no-profile-image

  cross

  Kiloknaller is iig niet duurzaam.

 • Joerissen

  Nou, zal een voorschotje geven dan!
  De dubbeldoel kip wordt door velen als duurzaam gezien. Echter zijn er voor de productie van eieren en vlees door deze kippen meer grondstoffen nodig per kg. geproduceerd voedsel! Duurzaam of niet?
  Auto's die minder brandstof gebruiken worden als duurzaam gezien. Zonnepanelen op het dak worden als duurzaam aangemerkt. Efficiënte productie van dierlijk eiwit is dan toch ook duurzaam? Mooi dilemma. Ben benieuwd naar de reacties.....

 • gerjan slingenbergh

  @Joerissen Als je het vergassen van 30-35 miljoen eendags haantjes
  duurzaam vindt ben je niet goed bezig. Duurzaam moet je los zien van geld. Als biologische dieren meer voer opnemen dan hebben de planten
  voor dat voer ook meer Co2 omgezet in zuurstof, dus zo erg is dat niet.

 • Probe

  Al meer dan 20 jaar van die verhaaltjes van de Rabo. Had ik ook kunnen verzinnen. Wat een gezwam. Een paar constateringen en nietszeggende adviezen. Laat de bank eerst maar eens duurzaam met haar grondleggers omgaan. Ik ken genoeg gevallen waar ze een aantal jaren geleden meededen aan open dagen met het verhaal dat dit de ondernemers van de toekomst waren en die nu op de ic van de bank liggen.nop sterven na dood. En dezelfde bank zal ons nu de richting aan kunnen geven? Hou toch op. Zichzelf en hun afdeling in stand houden met dit soort presentaties. Maar voordat ze dit in Utecht doorhebben is betreffende met pensioen.

 • Fermer

  @Probe, goed gezien, aan de minimale eisen voldoen en uit de handen van de rabobank blijven! Je eigen plan blijven volgen.
  Heeft de rabobank je eenmaal in zijn grip, dan bepalen zij voor jou.

 • Eierboer Zuid

  @ Gerjan : je moet je definitie van duurzaam toch eens gaan overleggen met uw duurzame vrienden. Wij krijgen constant te horen dat vlees eten niet duurzaam is, want het vraagt 5 maal zoveel landbouwgrond dan vegetarisch eten. Nu leer ik van jou dat een hogere voederconversie goed is voor het milieu omdat er dan meer Co2 omgezet wordt in zuurstof. Begrijpe wie kan.

 • gerjan slingenbergh

  Net als Joerissen probeer ik aan te geven dat het begrip duurzaam niet voor iedereen gelijk is. Je kunt een duurzame garage voor je auto bouwen maar de auto afschaffen is duurzamer..

 • siebe66

  Wat een geneuzel van meneer van den hurk,de huidige gangbare produktie is immers vele malen duurzamer voor het millieu dan alle alternatieven.
  laat die man zich eens bij praten met mensen die er wel verstand van hebben.

 • Joerissen

  @Gerjan slingenbergh; ben blij met je opmerkingen en we zijn het helemaal met elkaar eens dat duurzaam niet door iedereen hetzelfde wordt ervaren. De opmerking over het verhoogd grondstoffengebruik en de verhoogde omzetting van CO2 naar O2 daardoor, vind ik een interessante interpretatie die het waard is eens nader bekeken te worden. Dit zou immers betekenen dat een minder efficiente omzetting van plantaardig naar dierlijk eiwit niet meteen betekend dat hierdoor meer CO2 achterblijft! Dat bedoel ik nou met het vinden van een juiste definitie van 'DUURZAAM'.

 • heico1

  Wazig artikel....
  Ik citeer: ''Het is van groot belang dat NL in duurzame productie voorop blijft lopen'
  Want opgelet... er wordt aan onze positie geknabbeld... maar dat is ook wel weer goed want...
  'De Nederlandse sector doet er goed aan om zo duurzaam mogelijk te produceren, maar daarbij ook weer niet te ver voor de muziek uit te lopen'
  Wat wordt het nou dan?
  En ik ben het met de duurzaamheidsdiscussie eens. Een ieder die het woord duurzaam gebruikt bij een of andere presentatie of uitleg, zou dat woord direct moeten vervolgen met zijn/haar interpretatie van duurzaam, maakt het een stuk duidelijker!

 • Zents beheer

  #12 heijinkeieren1, en zo is het !

 • red

  Geite wollen sokken figuur deze auteur

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.