PluimveeNieuws

Boete voor failliete kippenboer

Arnhem – De rechtbank Gelderland heeft de voormalige eigenaar (60) van een kippenboerderij in Lunteren veroordeeld tot een geldboete van 45.000 euro waarvan 20.000 euro voorwaardelijk.

Hij heeft in de jaren 2009 en 2010 een veel groter aantal   kippen gehouden dan hem uit zijn pluimveerechten toekwam. Het bedrijf van de kippenboer is in 2011 failliet verklaard.

Volgens berekeningen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) bedroeg de overschrijding in 2009 6.000 stuks pluimvee ten opzichte van de vergunde 156.000 pluimvee-eenheden. In 2010 was het overschot met ruim 80.000 zelfs meer dan het dubbele. Dat laatste komt omdat de boer vanwege financiële moeilijkheden op papier de helft van zijn pluimveerechten had verkocht, maar het aantal dieren niet verminderd had.

Verbalisanten van de NVWA hebben heel wat speurwerk moeten verrichten omdat er geen dieradministratie bij de boer is aangetroffen. Uit de volledige financiële administratie die inmiddels bij de curator lag, hebben ze vervolgens zelf vee-saldokaarten opgesteld, waaruit de overtreding van de meststoffenmest is gebleken.

Het Openbaar Ministerie had becijferd dat de kippenhouder door de fraude een voordeel van ruim anderhalve ton zou hebben genoten, een bedrag dat teruggevorderd werd van de man. De rechtbank acht echter niet bewezen dat de man in persoon heeft geprofiteerd van dit voordeel en wees de ontnemingsvordering af.

Beheer
WP Admin