Pluimveehouderij

Nieuws 878 x bekeken

Vogelgriep in Swifterbant is laagpathogene H5N1

Den Haag - De vogelgriep die vorige week is vastgesteld op een pluimveebedrijf in Swifterbant was van het type H5N1. Dat blijkt uit de melding die het ministerie van Economische Zaken heeft gedaan bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Het gaat om een laagpathogene variant van H5N1.

Op basis van de typering van het virus door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) lijkt het virus verwant te zijn aan een virus dat eerder is vastgesteld bij wilde vogels in Italië en Duitsland. Het virus lijkt niet verwant aan de hoogpathogene virusstam die in Azië en Noord-Afrika voor komt. Deze variant is ook gevaarlijk voor mensen.

Er zijn geen extra maatregelen nodig dan de al genomen maatregelen, meldt het ministerie. De 40.000 leghennen zijn geruimd en er geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest in een gebied van 1 kilometer rondom het bedrijf. In deze zone liggen geen andere pluimveebedrijven.

In de Duitse deelstaat Brandenburg werd in februari ook een infectie met laagpathogene vogelgriep H5N1 gemeld bij een eendenbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.