Pluimveehouderij

Nieuws 16 reacties

Meer kip van een kip

Den Haag/Houten - In twaalf jaar tijd is het gewicht aan kippenvlees dat van een gemiddeld vleeskuiken wordt gehaald, met ruim 17 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De dieren leven wat langer en worden zwaarder, omdat de markt daarom vraagt, zeggen pluimveehouders.

In 2001 werd er per vleeskuiken 1,41 kilo kippenvlees gewonnen. In 2013 was dat 1,65 kilo. Oftewel, een stijging van bijna 250 gram per kuiken. Een vleeskuiken is een kip die over het algemeen binnen 6 tot 7 weken wordt vetgemest en geslacht.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) stijgt het gewicht, omdat de dieren tegenwoordig iets langer in leven blijven. Consumenten willen geen hele kuikens meer, maar delen van de kip. "Een heel kuiken om bijvoorbeeld te grillen moet niet te zwaar zijn en wordt dus wat eerder geslacht.''

Maar in Nederland stijgt de vraag naar bijvoorbeeld filets, zo legt Gertjan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) uit. Kip die in delen verkocht wordt, mag zwaarder worden dan een 'grillkuiken'. "En dus kweek je meer vlees'', legt hij uit. Het gevolg is dat de fokker zijn vleeskuiken iets langer laat doorgroeien en op een hogere leeftijd slacht. "De markt verandert op de lange termijn en vraagt om andere producten, aldus Nepluvi.

Het is volgens de woordvoerder niet zo de kippen in een rapper tempo worden vetgemest. "Het is niet erg, het is gewoon een vorm van fokkerij'', vult Oplaat aan. Volgens Wakker Dier worden de dieren echter wel steeds sneller klaargestoomd voor de slacht. Een woordvoerder laat weten "absoluut niet gerust te zijn gesteld door de pluimveehouders''.

"Al worden ze later geslacht, dan nog zakken ze door hun poten door het gewicht en hebben ze antibiotica nodig. Maar het is ook niet waar, ze slachten steeds vroeger. Albert Heijn bevestigde dat laatst ook. Tegenwoordig gaat het om vijf weken'', aldus de woordvoerder. "De cijfers bevestigen precies wat wij al vermoeden; de kippen ploffen steeds sneller.''

Wakker Dier wijst ook op cijfers van de Universiteit van Wageningen, waaruit blijkt dat kippen in 2001 dagelijks 51 gram aankwamen en in 2013 57 gram. Volgens het Voedingscentrum is het doorfokken overigens niet schadelijk voor de consument. "Qua voedingswaarde maakt het niet uit, maar wat betreft dierenwelzijn wel.''

Laatste reacties

 • Schieven

  Van twee zijden onzin. Waarom zeggen we niet gewoon zoals het is. Wakker dier liegt, maar zo gaan wij ook de mist in. De kuikens groeien gewoon sneller en beter. En zonder dat ze door de poten zakken of vol zitten met antibiotica. Net als met schaatsen, de tijden worden steeds sneller. Geen plofschaatsers, maar topsporters.

 • red

  Wat voor mensen zitten er bij boerderij op de redactie ????
  Gaan de invloeden van WD ook hier al werken ???
  Of worden ze betaald door de postcode loterij???
  Wij zitten al 30 jaar in het vak ( vleespluimveehouder) dan zie je dat de kuikens behoorlijk betere omstandig heden leven. Namelijk watersystemen nippels en geen open watersystemen en kwa ventilatie zijn er ook grote stappen gemaakt. Maar hier hoor je nooit meer iemand over.
  Inderdaad kippen groeien sneller maar dit komt niet door de antibiotica maar door een beter managent en beter klimaat regeling.

 • info104

  Het is wellicht erg hard wat ik nu ga zeggen maar ik doe het toch.
  Als er een wakker dier ziek word laat hij zich ook door een liefst zo kundig mogelijke arts bijstaan en als hij of zij antibiotica voorgeschreven krijgt neemt hij ze tot zich en laat zichzelf niet doodgaan , daar is ook niks mis mee, maar als een boer dat voor zijn dieren doet omdat dat dier hem lief is en hij er zo goed als mogelijk voor wil zorgen word hij door dezelfde wd mensen op alle gebied voor rotte vis behandeld. Ik kan er wel veel meer bijhalen ,maar er is geen goed woord over voor dat tuig dat zich wakker dier noemt.

 • gerjan slingenbergh

  Wat een geweldig resultaat en wat heeft het opgeleverd voor de boer?

 • Ishtar

  Tsss..... boerenbalangenbehartigers die bewust leugens vertellen???

 • alco1

  Wat het niet oplevert voor de boer weten we wel. Geen faillissement.
  Ishtar weet nog niet dat je het zegt als Sssst.

 • november1966

  waarom werkt u mee aan dit artikel redactie van de boerderij? wilt u de boeren ook tegenwerken zoals wakker dier dat doet, ik had van u toch wel meer mederwerking naar de boeren toe gehad.

  valt me trouwens veel meer op dat u niet met de correcte cijfers komt om wakker dier een flinke loer te draaien daar deze mallafide organisatie de boel vol loopt te liegen of halve waarheden vertel.

  nogmaals doe iets tegen wakker dier en kom ook eens met cijfers

 • Schieven

  Waarom steeds reageren op uitlatingen van wd. Laten we gewoon zeggen zoals het is. We doen het gewoon steeds beter, samen met onze kippen. Daar is niets mis mee. En daar waar het af en toe niet goed gaat, gaan we verbeteren. Altijd al gedaan, allemaal heel eerlijk, zonder leugens.

 • Ishtar

  Bijzonder hoor, WD onterecht beschuldigen van leugens, maar de belangenbehartigers van de plofkippen liegen ijskoud en bewust.
  Ook nog pleiten voor censuur op deze site, omdat transparantie over hoe dingen gaan niet gewenst is?
  Waarom zou iemand die Oplaat nog ooit nog moeten geloven, laat staan vertrouwen?

 • vleeskipje

  info 104 heeft mijn steun, gewoon met een argument verdedigen. We leven hier in een democratie waar je gewoon een mening mag uiten dus die eikels van WD mogen dat ook. Dat het natuurlijk tuig van de aller-onderste richel is staat vast want ik vind ook dat je moreel verplicht bent wanneer je zieke dieren hebt dat je ze een kuur moet voorschrijven. Helaas gaat dat met steeds meer omwegen en moet je de dieren eerst door een dierenartsblik zien creperen alvorens tot behandeling te mogen overgaan. Een boer die datzelf vroegtijdig ziet aankomen kan zijn veestapel vroegtijdig behoeden voor leed en pijn, maar dat terzijde. En helaas is een vogel zeer gevoelig voor colibacterieën en de andere soorten die er zijn en heeft het niks te maken met jullie argumenten van WD, de club die zolangzamerhand door heel Nederland wordt uitgekotst. Dat een vleeskip graag mag zitten is maar goed ook, want van dat vliegen en rennen wat jullie voorstaan geeft alleen maar meer druk op ons milieu omdat het voer dan gebruikt wordt voor energie en het is voor groei bestemd.

 • joannes

  Lekker eten en groeien is toch altijd welzijn geweest. Waarom is het nu ineens iets anders?

 • koestal

  Het gaat goed met de verkoop van kip,de mens moet toch eten,dat vergeten sommige actiegroepen wel eens,ze verkondigen dit met een volgevreten buik

 • Fred60

  De dieren groeien nu zo snel dat het bloedvaatsysteem in de borstspier (=filet) de spiergroei niet kan bijhouden, met als gevolg een vorm van ontsteking in deze borstspier. Het vlees wordt hard en houtachtig. We noemen dit wooden breast of witte spierziekte. Lijkt me pijnlijk voor de kip (welzijn?), en in ieder geval niet in het belang van de boer omdat deze kippen worden afgekeurd!

 • Case1056

  Tred60 hoe kan dat nou, dat het bloedvaatsysteem in de borstspier (=filet) de spiergroei niet kan bijhouden,dikke onzin en gelul; bloedvaten zijn het transportmiddel voor voeding van het lichaam, dus gaat dat gelijk op. Jij koopt zeker ook schoenen op de groei!!!

 • vleeskipje

  Jouw reactie op Fred60 is niet terecht Case1055, de laatste tijd komt deze groeistoornis voor en hier en daar soms heel erg veel. Dan staat het huilen je nader dan het lachen van de afkeur.

 • mazzel1

  Weer zeer slimme praat hier.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.