Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Export broedeieren Rusland loopt door

Oegstgeest - De Nederlandse exporteurs van broedeieren en eendagskuikens ondervinden tot nog toe geen extra hinder van de uitbraken van laagpathogene vogelgriep in Swifterbant en Bruchem. Dat meldt Tjeerd den Hollander van Way2Trade. Den Hollander behartigt de belangen op exportgebied van de exporteurs van broedeieren en eendagskuikens.

De Russen hebben de grens gesloten voor producten uit de gemeente Dronten, de gemeente waarin Swifterbant ligt. De verwachting is dat ze ook voor de gemeente Zaltbommel (waarin Bruchem ligt) de zelfde restricties zullen afkondigen. Den Hollander meldt verder dat Oekraïne de grens heeft gesloten voor producten uit de provincies Flevoland en Gelderland. Hongkong hanteert restricties voor de provincies Flevoland en Gelderland als het gaat om levende dieren en het land hanteert een tien kilometerzone voor broedeieren. Singapore heeft restricties afgekondigd voor producten uit de 1 kilometerzone.

Tot vorig jaar hanteerde Rusland beperkende maatregelen voor de provincies waarin de besmette bedrijven liggen. Door de uitbraak vorig jaar in Lochem, kwam zo de export uit de provincie Gelderland stil te liggen. Er zijn echter afspraken tot stand gekomen waarbij de Russen hebben toegezegd uit te willen gaan van de gemeentegrenzen, waarin besmette bedrijven liggen. Bij de besmettingen in Tzum in Friesland en die in de provincie Groningen in Sint Annen en Scheemda hebben de Russen inderdaad op deze manier gewerkt.

Voorzitter Jacques de Lange van de vereniging van exporteurs van broedeieren en eendagskuikens NVE vindt de nieuwe uitbraken zorgwekkend. Hij is voorstander van een ophokplicht voor buitenlopend pluimvee in de risicovolle maanden van de vogeltrek.

Laatste reacties

  • jehanvankroaks

    Iedereen weet waar de risico's liggen.......

    Waarom kan er niet besloten worden om een ophokplicht voor buitenlopend pluimvee in de risicovolle maanden van de vogeltrek ?

  • l coumans

    van kroaks belangenverstrengeling

Of registreer je om te kunnen reageren.