Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Coryza-besmetting in Deurne

Zoetermeer - Een pluimveebedrijf in de gemeente Deurne is besmet met infectieuze coryza, ofwel acute snot (Avibacterium paragallinarum). Dat meldt het Prodcutschap Pluimvee en Eieren (PPE). De ziekte is definitief vastgesteld door de Gezondheidsdienst voor Dieren. De bestrijding van de ziekte gebeurt op basis van de nog geldende "Verordening tijdelijke preventieve maatregelen bij calamiteiten in de pluimveesector (PPE) 2012".

Het besmette bedrijf is verplicht het pluimvee op te hokken voor maximaal 12 weken. Het PPE wijst een gebied met een straal van één kilometer rond het bedrijf aan waar een ophokplicht geldt. In dit gebied rond het besmette bedrijf is één ander bedrijf zonder uitloop gevestigd.

Coryza is een bacteriële infectie die in belangrijke mate door direct contact wordt doorgegeven. De infectieroute verloopt via het oog- en neusslijmvlies, voornamelijk door contact met oog- en neusuitvloeisels. Wilde vogels kunnen een rol spelen in de overdracht van de infectie als er direct contact is tussen deze dieren en bedrijfspluimvee. Daarnaast is het mogelijk door contacten tussen bedrijven - met een relatief korte tijdsperiode tussen de contacten - de bacterie via passieve vectoren over te brengen. De mens is niet gevoelig voor de ziekte. De grootste klinische problemen met Coryza treden op bij volwassen producerende dieren waarbij de ernst van de problemen groter zijn bij het toenemen van de leeftijd.

Coryza is voor het laatst in september 2012 vastgesteld bij een bedrijf in Oirlo. In dat jaar kwamen eerder ook besmettingen voor bij bedrijven in Borssele, Erp en Voorthuizen.

 

Hier vindt u het besluit gebiedsvaststelling en een kaartje van het gebied.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Met of zonder uitloop?

 • brabant z-o

  Uitloop

 • Marcel

  uitloop zou verplicht overdekt moeten zijn open uitloop blijft RISICO voor de gehele sector !

 • B.Jongsma

  worden alle hygiëne protocollen wel nageleefd volgens ikb?of zitten we eerst te wachten op een uitbraak.voorkomen is beter dan genezen!heeft iedereen wat aan in de sector en krikt tevens het imago op.

 • Wilcooo

  om hoeveel kippen gaat het

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.