Pluimveehouderij

Nieuws 1681 x bekeken 2 reacties

Aanleg verenpikken vastgelegd in kippenbrein

Utrecht – Leghennen die veel verenpikken hebben afwijkende hoeveelheden signaalstoffen in hun hersenen. Dat schrijft Marjolein Kops in haar proefschrift, waarmee ze 9 april promoveert aan de Faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit van Utrecht. De kennis kan in de toekomst worden gebruikt bij de genetische selectie van leghennen, aldus Kops.

Uit eerder onderzoek bij mens en dier is bekend dat afwijkende gehaltes van signaalstoffen in de hersenen, met name serotonine en dopamine, het risico op gedragsstoornissen kunnen vergroten. Kops ontdekte dat 'verenpikkers' op jonge leeftijd, nog voor de hennen verenpikken, lagere hoeveelheden serotonine en dopamine in hun hersenen hebben. Rondom de start van de ei-leg zijn de concentraties hoger.
Sinds de batterijkooien zijn afgeschaft is verenpikken een probleem, omdat de leghennen samenleven in grote groepen. Vanaf 2018 is het verwijderen van scherpe snavelpunten bij kippen verboden, dus moeten boeren op zoek naar andere middelen tegen verenpikken. Slachtoffers van verenpikken verliezen hun veren en lopen huidbeschadigingen op, wat soms kan leiden tot sterfte en kannibalisme onder kippen.

Laatste reacties

  • l coumans

    een onderzoek op maat???????

  • Elevage

    alsjeblieft wakker dier: hier kun je de 'boer' weer mee op!
    Maar nu laten ze waarschijnlijk niets horen, omdat ze niemand kunnen pesten

Of registreer je om te kunnen reageren.