Pluimveehouderij

Nieuws 4564 x bekeken 27 reacties

Verbod op stroomdraden in kippenstallen

Bonn - Pluimveehouders die eieren willen leveren aan Duitsland mogen geen stroomdraadjes meer gebruiken in de stal. Dat heeft KAT, de Duitse instantie die criteria opstelt voor de leghennenhouderij bepaald.

De organisatie heeft de handleiding voor legbedrijven per 1 januari aangepast. De handleiding is sindsdien 'Tierschutz geprüft', dat wil zeggen dat de KAT-regels voldoen aan het Tierschutzgesetz, de Duitse wetgeving voor dierenwelzijn. Die verbiedt het gebruik van een stroomdraadjes in de stal. De stroomdraadjes worden door veel pluimveehouders gebruikt om te voorkomen dat kippen in hoeken van stallen eieren leggen en op elkaar gaan zitten.

Het verbod kan grote gevolgen hebben voor de export van eieren naar Duitsland. Meer dan de helft van de nationale eierproductie gaat naar Duitsland. Momenteel zijn er overigens nog geen bedrijven geblokkeerd. Onduidelijk is hoe snel en hoe streng KAT gaat optreden. De organisatie zegt dat pluimveehouders in elk geval de mogelijkheid krijgen om zaken aan te passen. Navraag leert dat bij Nederlandse certificeringsbedrijven die de KAT-waardigheid van legkippenbedrijven moeten beoordelen nog veel onduidelijkheid is over de exacte uitwerking van de regels.

Vooralsnog is het zo dat stroomdraden die uitloopopeningen of de toegang tot de scharrelruimte blokkeren, een 'D' op het keuringsrapport opleveren, ook als er geen stroom op staat. Als een stroomdraad wordt aangetroffen die tot doel heeft dooddrukken van kippen tegen te gaan, en deze bij de audit niet aanstaat, wordt een 'C' gegeven. Een 'D' tijdens een controle betekent dat een legbedrijf niet KAT-waardig is.

Laatste reacties

 • l coumans

  ja nu wordt het toch echt tijd dat alle pluimveehouders leren kippenhouden

 • Hans Sudfryslan

  Wat een gezever over een stroomdraadje . Als men gewoon de legbatterij had gehouden was er niets aan de hand . Je kunt gewoon geen schoner ei krijgen .

 • Jarom

  Volgende stap is dat ook het gebruik van rood of groen licht niet meer is toegestaan. Alleen wit licht mag. Dat wordt nog iets als we geen snavelbehandeling meer mogen toepassen.

 • Mels

  Wees blij dat je nog kippen mag houden,ook dat raakt tzt wel over.....

 • FarmerNL

  Ojee,
  Rood, groen en blauw licht zijn al verboden, in de nieuwe eisen staat een verbod op monogromatisch licht, dit zijn dus bijna alle gekleurde PL of TL lampen. Telt niet voor RGB led lampen, daar zit een compleet kleuren spectrum in.
  Heb je de rest al gelezen, staan nog wel wat dingen in die op diverse bedrijven gevolgen gaan hebben.
  De belangrijkste is het nestoppervlakte, zoals het nu uitziet krijgen we daar wel bestandsschutz op zoals de Duitsers dat noemen, dat betekend dat de oude meting gehandhaafd blijft en als je geen veranderingen in de stal doorvoert en geen nieuwe meting laat doen alles bij het oude blijft, is nog niet 100% zekere. Alle andere zaken gaan, zoals het zich nu laat aanzien, in bij volgende opzet.

  Ga ook maar uit van controlles die echt elke komma en punt uit de regelgeving volgen, ik heb begrepen dat de KAT de controleurs ook weer streng controleert en als blijkt dat er niet strikt genoeg gecontroleerd wordt de controleur zijn erkenning verliest, er is dus weinig tot geen ruimte meer voor randgevalletjes!

 • maartje gussinklo

  Zover ik begrepen heb, zijn er al een aantal pluimveehouders tijdelijk geblokkeerd, tot her inspectie. Onlangs controle gehad en de controleur had voorbeelden van afgekeurde stallen. Ze zijn streng en er zijn zoals FarmerNL zegt geen ruimtes voor randgevalletjes.

 • eimania

  waarom gelijk blokkeren , dat kan toch ook anders bv binnen een bepaalde termijn herstellen en daarna blokkeren al het niet goed is.
  je wordt toch helemaal gek gemaakt op deze manier, steeds maar weer die dreiging. en nu weer de controleur van de ene instantie die de controleur controleert van de ander instantie, hoe Duits wil je het hebben! ik wordt er in ieder geval helemaal kostmisselijk van.

 • puinhoop

  Gewoon doodgedrukte jonge hennen claimen bij het KAT(en doorgaan tot de rechter). Hoezo welzijn!

 • eggfarmer

  Inderdaad #puinhoop! Het wordt tijd dat we eens van ons af bijten! We slikken echt alles maar! WIJ zijn de mensen met praktijk ervaring! Hoezo regel na regel voor een beter dierwelzijn??! Eén ding is zeker, zonder stroom langs de buitenmuren en MET hele snavels zullen er gigantisch veel kippen onnodig lijden en doodgaan!
  Gewoon nuchter verstand is in deze regio van de wereld zo verschrikkelijk ver te zoeken!!
  Belangenbehartigers stop eens met vredige vergaderingen en overleggen en strijd met alle middelen die je hebt om je leden!!!
  Eerst op papier krijgen dat de rechten afgeschaft zouden worden en vervolgens blijven ze er vrolijk op, dan van alle kanten bekogeld worden met zogenaamde welzijnseisen, bekijk het maar!!

 • bankivahoen

  Duitsland bepaalt hier de regels dat is helaas zo. Daar zullen wij niets aan veranderen , dan hebben ze onze eieren gewoon niet meer nodig.
  Ze hebben er sowieso steeds minder van ons nodig want de zelfvoorzieningsgraad is daar al 78 en stijgende.
  Wel wordt het steeds lastiger kippen houden in NL als de snavelbehandeling eenmaal verboden is , geen stroomdraadje meer, alleen 'wit ' licht, etc etc , vooral voor bedrijven die al grote aantallen dieren hebben en afhankelijk zijn van werknemers uit allerlei landen. Die kunnen het lastig gaan krijgen om technisch top te draaien.

 • mwhjanssen5

  Ja eggfarmer maar wat kun je doen tegen de KAT ze kunnen ook zeggen goed als je er niet aan voldoet hoeven we je eieren niet meer en dan hebben we een groter probleem lijkt mij. Als ze maar alle boeren gelijk behandelen dus ook onze collega's in de EU heb je toch een gelijk speelveld en als het echt problemen opleverd zullen die ook wel klagen.
  Wat betreft de rechten jij moet er zeker nog een hoop kopen omdat je daar elke keer op terugkomt, iemand van het ministerie heeft mij wel eens gezegd zolang ze nog geld waard zijn gaan ze niet verdwijnen dat is een teken dat er nog volop mensen bezig zijn met uitbreidingsplannen m.a.w. zo gauw ze niks meer waard zijn dan kunnen ze worden afgeschaft. Let wel ik ben het er ook niet mee eens dat ze ons steeds iets beloven en daarna die belofte weer intrekken is gewoon van de zotte, zeg dan gewoon dat ze er altijd op blijven dan weten we waar we aan toe zijn en kunnen we er ook mee rekenen.

 • eggfarmer

  Inderdaad mwhjanssen5, 'als ze alle boeren maar gelijk behandelen'! dat is nu net weer het probleem! Denk maar niet dat die kooikippen in zuid europa er binnenkort uit gaan en vervolgens in stallen komen zonder gekleurd kunstlicht (wat is er mis mee!) en met een punt snavel en zonder een stroomdraadje en in een stal die iedere 3 jaar opnieuw opgemeten wordt met vervolgens een dikke rekening!!
  Aanscherping is geen probleem voor ons 'top' pluimveehouders! Maar wel als het keer op keer op allerlei gebied gebeurd zonder dat onze concurrentie meegaat! En dat weet ook jij donders goed.
  Haha wat betreft rechten ben ik nog steeds goed voorzien in eigen rechten. En nogmaals; als een bedrijf wil uitbreiden doet hij dat toch wel, met of zonder rechten. Ze zijn er zat te koop en te leasen, maar dat haalt niet weg dat het geld kost!!
  En inderdaad het is werkelijk van de zotte dat zulke beloftes zonder enig tegen sputteren worden ingetrokken!

 • lve

  Kat is een geld spel en houd geen rekening met de inkomsten van de pluimveehouder -geen meerwaarde voor het ei

 • slatan

  Gewoon controleur niet toelaten in de stal?

 • joostslingenbergh

  Mijn vrouw en ik hebben een duitse locatie, niet kat. Ik mag daar zelfs ook geen stroom hebben op de afrastering. Stroom draadje in stal is al 3 jaar verboden, en als hollander in duitsland (= gevoel) strenger gecontroleerd

 • Momfer

  ik denk dat als 50% van de nederlandse pluimveehouders het lidmaatschap bij de KAT opzegd ze daar toch echt wel een probleem hebben.

 • FarmerNL

  Als de export van NL eieren minder wordt en de eieren meer in NL blijven en in de verwerking komen zou een IKB met iets minder strenge eisen dan de KAT een uitkomst kunnen zijn. Tot vorig jaar is IKB meegegaan met KAT, ben benieuwd wat ze nu gaan doen, ik denk wel dat input van de achterban richting belangen behartigers nu heel belangrijk is om hun mee te geven wat de sector vind. Iedereen in de mail richting NOP en NVP zou ik zeggen.

 • maartje gussinklo

  Wij zijn al lang in de mail geklommen FarmerNL. Als meer pluimveehouders dit doen, bereiken we misschien eens iets.

 • eimania

  als we wat bereiken willen zullen we ons opnieuw moeten organiseren, van de nop en nvp heb je niets te verwachten die worden beheerst door Retail,eierhandelaren, broederijen, slachterijen enz.

 • eggfarmer

  Inderdaad Maartje, aanwakkeren dit vuur. Tot hier en niet verder!!
  Van alles opleggen zonder enige vorm van overleg, dacht het niet!

 • landboer

  T is altijd wat nieuws ,straks bedenken ze nog dat de koeien ook nie achter een stroomdraadje mogen staan

 • maatje 1904

  Bouw nog maar een stalletje bij het wordt steeds leuker om kippen te houden ??????

 • l coumans

  wat een geneuzel leer toch kippen houden beste mensen

 • gerjan slingenbergh

  Ik wist niet dat je lid van de KAT kon zijn.

 • jordi 1455

  @i coumans kijk uit dat je kippen niet worden opgevreten door roofvogels of ziek worden door overvliegende vogels.

 • l coumans

  oei jordi 1455 maar toch bedankt voor de tip

 • scharreleitje

  Nou volgensmij is al dit gezeik begonnen bij de bio en freiland boeren. Die vinden het blijkbaar nodig dat ze stroomdraadjes voor de uitloopkleppen spannen
  Dat slaat nergens op! Als jullie menen dat je de kippen naar buiten moet doen dan ga je daar geen draadje voor.spannen
  Jullie worden er extra voor betaald dus zul je er ook naar moeten handelen.

  En nu zijn alle pluimvee houders aan de beurt!


  Bedankt.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.