Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Teveel aan kippen levert forse boete op

Het Openbaar Ministerie blijft bij de eis van 50.000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk, voor een pluimveehouder uit het Gelderse Velddriel. Dat werd duidelijk bij de behandeling van de zaak in hoger beroep voor het Gerechtshof Arnhem.

De pluimveehouder hield in 2010 en 2011 meer kippen op zijn bedrijf dan waar hij op grond van de pluimveerechten recht op had. In 2010 ging het om circa 35.000 kippen en in 2011 waren het 23.000 kippen die hij te veel op zijn bedrijf had lopen. Het Openbaar Ministerie eist daarnaast dat de boer 66.000 euro betaalt vanwege onrechtmatig verkregen inkomsten. De pluimveehouder werd al voor de rechtbank veroordeeld voor deze beide boetes, maar hij ging tegen de opgelegde straf in hoger beroep.

De pluimveehouder ontkent niet dat hij de regels heeft overtreden, maar hij hoopt op mededogen van het Hof. Hij vroeg het Hof hem een lagere boete op te leggen en om een andere berekening toe te passen voor de onterecht gemaakte winst.

Het Openbaar Ministerie houdt de pluimveehouder voor dat hij de boete had kunnen voorkomen door tijdig extra dierrechten aan te kopen of te leasen. Naar eigen zeggen had hij daar de middelen niet voor, zo hield hij het Hof voor. Een stal leeg laten staan was voor hem ook geen optie. Het Gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Laatste reacties

  • niek brabant

    heel interessant . dan moet ik toch echt mijn afnemer veranderen naar de overheid, die betalen een megaprijs.

  • PluimveeBrabant

    25000+66000=91000 gedeeld door 58000 kippen dat is een leaseprijs van 1,57 per kip. Niks bijzonders voor die periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.