PluimveeNieuws

Niet alle pluimveehouders voor afschaffing rechten

Zutphen – Pluimveehouders roeren zich op Twitter en pleiten tegen afschaffing van pluimveerechten. Volgens Davina Heijink pluimveehouder met een legbedrijf, van 100.000 leghennen in Zutphen komt afschaffing van de pluimveerechten neer op kapitaalsvernietiging.

Volgens Heijink wordt er ook veel te weinig gecontroleerd op de naleving van de plicht om de productie afgedekt te hebben met voldoende rechten. “Er moet veel beter gehandhaafd worden. Er zijn te veel bedrijven waar wordt geproduceerd zonder voldoende rechten. Dat is niet eerlijk. Ik pleit er voor om de naleving en de controle van de rechtenplicht op te nemen in het IKB-systeem.” Een ander argument dat Heijink noemt tegen afschaffing van de rechten is de vrees voor productiegroei en de prijzendruk die daardoor ontstaat.

Volgens vakgroepvoorzitter Hugo Bens van ZLTO blijft de insteek van LTO/NOP toch om de pluimveerechten van tafel te krijgen. “Het is een kostprijsverhogend systeem. Ten opzichte van de landen om ons heen zitten we in een nadelige positie als we kijken naar de kostprijs. Met het oog op de jonge ondernemers en de toekomst moeten we daar van af.” Bens houdt één optie open: “Als de politiek eist dat we moeten voldoen aan extra aanvullende voorwaarden om de rechten van tafel te krijgen, moeten we de zaak heroverwegen en goed kijken wat we doen.” Bens gelooft niet dat er veel gefraudeerd wordt door pluimveehouders met de rechten. De controles door de NVWA en de RVO.nl zijn goed genoeg. Van opname in de IKB-regeling is Bens geen voorstander. “In IKB zitten zaken die we zelf vastleggen en afspreken. Daar hoort geen overheidsregeling bij.”

Ook de NVP zit op dezelfde lijn als LTO/NOP. “Vooral niet toekomstgerichte bedrijven willen vasthouden aan de rechten”, aldus secretaris Jan Brok. “Voor een toekomstgerichte sector moeten we af van de rechten.”

Beheer
WP Admin