Pluimveehouderij

Nieuws 3274 x bekeken 13 reacties

Laagpathogene vogelgriep in Swifterbant

Swifterbant - Bij een pluimveebedrijf met 40.000 leghennen in de buitenuitloop is laagpathogene vogelgriep vastgesteld.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Het gaat waarschijnlijk om een milde H5-variant. Het bedrijf heeft volgens beleidsmedewerker Marieke van Lent van de PVE een stal met twee verdiepingen, waarvan de onderste verdieping met 24.000 kippen naar buiten kunnen. Het bedrijf wordt geruimd en er is een zone ingesteld van één kilometer rond het bedrijf. In de zone geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren pluimveemest en gebruikt strooisel. In het beperkte gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

Het is het eerste geval van vogelgriep van dit jaar. Vorig jaar werd vogelgriep geconstateerd op bedrijven in Lochem, Zeewolde (beide in maart), Leusden (juni) Tzum (augustus) en in St. Annen (november) en in Scheemda (december). In al die gevallen ging het om bedrijven met uitloop die werden getroffen door een laagpathogeen virus van het type H5. Naar aanleiding van de laatste drie gevallen gelden voor de gemeenten waarin Tzum, St Annen en Scheemda liggen nog steeds exportrestricties voor Rusland.

In verband met de regelmatig terugkerende uitbraken van laagpathogene vogelgriep bij bedrijven met buitenuitloop pleit de sector voor een seizoensmatige ophokplicht voor pluimvee dat buiten wordt gehouden.

Laatste reacties

 • deelen

  Welke organisatie pleiten voor een seizoensmatige ophokplicht ?
  NVP mogelijk wel, NOP bij mijn weten niet en BPV ook niet.
  Het laatste deel van het bericht is volgens mij niet correct.

 • bankivahoen

  Vandaag nog afschaffen buitenloopkippen het is wachten op de klap. Men zou met het eventuele vergoeden van de schade rekening moeten houden met wel of geen buitenloop. Hoger risico bewust opgezocht is minder of niets vergoeden!

 • stefandonkers

  Juist en een 11x zo hoge bijdrage aan het Dier Gezondheids Fonds. De broedeieren zijn weer duur voor de export en daar gaan we weer! Hoe lang laten we dit nog gebeuren. Ik zeg vermeerderaars geen bijdrage meer betalen aan het DGF en ook niet aan het produktschap of haar vervanger!

 • meeuwes00

  het verband tussen deze bedrijven is duidelijk, maar er word niets mee gedaan....

 • Barneveldsei

  Vroeger liepen de kippen buiten en hadden de boeren hokjes met 250 kippen.
  De eieren kosten net zoveel als een ijsje.
  Betaald WD straks ook 2,50 voor een eitj.
  Dan gaan de kippen weer naar binnen.

 • deboed.advies@hotmail.com

  ik heb binnen de IKB commissie het 2 jaar tegen kunnen houden dat kippen met uitloop IKB konden worden ,kippen zonder uitloop moesten in stallen die vogeldicht waren en je moest ander schoeisel aan als je de stal inging dus uitloop kippen druisten tegen het IKB systeem in, maar ja na 2 jaar werd ik vervangen door een collega eierhandelaar die andere belangen had en werden kippen met uitloop IKB waarvan we van af 2003 de resultaten zien

 • wittegeit

  hero
  kippen die buiten lopen niet meer vergoeden als het fout gaat kan wakkerdier wel betalen van die 500000 euro van de postcodeloterij

 • Momfer

  De sector pleit niets!

 • ingrid123

  deboed je hebt gelijk het hele ikb verhaal is compleet bedrog als pluimveehouder krijg je geen cent meer voor je ei alleen de grote eierhandelaren profiteren er van en wij worden opgescheept met controles en hoge kosten

 • annevandermeer1

  ikb is alleen en geldklopperij sector houd zo wat mensen aan het werk en na en hoofdcontrole bij de keurende instantie gaat het geld naar de staat

 • l coumans

  klopt misschien wel over ikb maar hoe denken jullie dan over KAT controle en bijdragen ??? gaat in mijn ogen helemaal nergens over!!!!!

 • ingrid123

  coumans daar kun het beter niet over hebben de kat is nog een veel grotere bende

 • deboed.advies@hotmail.com

  ja ook het samengaan van kat en ikb heb binnen het bestuur van de nop leg proberen tegen te houden maar veel pluimvee houders produceren voor de Duitse markt.
  De club van binnenlandse producenten hadden te weinig overwicht jammer

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.