Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Keurmerkkip in opmars

Den Haag - Consumenten eten steeds vaker diervriendelijk geproduceerde kip. De supermarktomzet van deze kippen is vorig jaar met 43 procent toegenomen.

Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland en de aanbiedingen in folders of websites die stichting Wakker Dier bijhoudt.

Sinds de start van de campagne tegen de plofkip begin 2012 is de stijging volgens Wakker Dier zelfs 100 procent. De omzet van kip met een keurmerk in supermarkten neemt nu 13 procent in van het totaal. In 2011 was dit nog 7 procent. De cijfers zijn gebaseerd op de kassascans van alle Nederlandse supermarkten met uitzondering van Aldi en Lidl. Zo'n 80 procent van de Nederlandse kipconsumptie gaat via de supermarkt.

Uit de cijfers blijkt eveneens een enorme stijging in de verkoop van biologische kip en kip met Beter Leven-sterren. Als Wakker Dier deze cijfers doorrekent voor verschuivingen in supermarktland, blijkt hieruit een daling in de plofkipverkoop van 5 procent. Dit scheelt jaarlijks zo'n 6 miljoen plofkippen een ellendig leven, zegt Wakker Dier. In volume is het aandeel van diervriendelijker geproduceerde kip gestegen naar 12 procent van alle kipverkoop.

Laatste reacties

 • martienvroone

  Is IRI het onderzoek bureau van wakker dier?
  waarom staan er zoveel pluimvee bedrijven op de wachtlijst voor beterleven kip? deze hadden dan toch allang aan de gang moeten zijn als dit klopt.
  Waarom zijn er geen groter biologische pluimvee bedrijven.als dit zo,n grote opmars maakt.
  Nu word biologisch alleen nog gemest op bedrijven die niet kunnen voldoen aan de wet en regelgeving voor regulieren houderij

 • HeinCarien

  Eisen beter leven met een ster zijn zwaarder Martien, en er zijn meer gegadigden dan afzet. Procentuele stijging van 43 % is leuk, alleen in absolute cijfers is dat maar een beetje. En het wordt fin mooier voorgespiegeld dan het in werkelijkheid is.
  Meestal hebben de grotere bedrijven te weinig ruimte tussen en om de gebouwen voor 30% uitloop.
  En het belangrijkste, als je goede technische resultaten draait, mooi zo laten. Anders wordt je een dief van je eigen portemonnee.
  Duijdelijk?

 • b.brink1

  Het blijft de vraag of een 'beter leven' kip de juiste term is. Is het beter leven bepaald vanuit het oogpunt van de kip of vanuit het oogpunt van de mens, die denkt dat de kip dit beter vindt.

 • janskip

  Allen deze discussie is totaal anders de reden dat er meer keurmerkkip verkocht wordt is omdat de winkels mee van dit soort vlees in de schappen leggen, er is geen keus meer voor de consument wordt opgedrongen door o.a CBL
  en verbaas mij erover dat zelfs de Boerderij zo n eenzijdig verhaal publiceerd

 • red

  Gegaarde producten vallen hier gemaks halve niet onder, die komen allemaal ingevroren uit het buiteland andere wereld delen met schimmige regels.
  Tevens de meeste kippen in Nederland geslacht zijn niet gemest in Nederland maar in Duitsland.Hier wordt nooit overgesproken maar een goed keurmerk zou zijn 3 X NL. vertrouwd wannt er zijn nederland meer controleurs dan pluimveehouders.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.