Pluimveehouderij

Nieuws 2355 x bekeken 3 reacties

Hennen en hanen scheiden en apart voeren voor beter saldo

Een saldovoordeel dat kan oplopen tot wel 4 euro per vierkante meter, dat was de hoofddrijfveer van Agrifirm bij het ontwikkelen van het nieuwe concept voor vleeskuikens Line-Up.

In een tijd dat de verdiensten in de sector onder druk staan, is een beter saldo doorslaggevend. Het scheiden en apart voeren van hanen en hennen komt bovendien het dierenwelzijn ten goede.

Gesekste kuikens
Iedere pluimveehouder ziet dagelijks dat hanen en hennen een verschillend groeipatroon hebben. Toch is het scheiden van hanen en hennen geen gemeengoed, zeker niet binnen de muren van één en dezelfde stal. Toch is dat de basis van het Line-Up-concept. Verkoopleider André Denekamp van Agrifirm legt uit: "Een lage en oplierbare afzetting deelt de stal in twee gelijke delen, waarin gesekste kuikens worden opgezet. Op dag 35 wordt een derde van de hennen op 1.800 gram uitgeladen, op dag 39 de rest op 2.100 gram. Dan gaat de afzetting omhoog en krijgen de hanen de beschikking over de gehele stal en groeien ze door tot 3 kilo op 45 dagen. De maximale voerefficiëntie ligt bij de hanen, die willen we zo volledig mogelijk benutten. Al doende wordt in één ronde drie keer naar de maximale stalbezetting toe gewerkt.''

Naast de afzetting zijn de voer- en waterlijnen eveneens gescheiden. Dat maakt het mogelijk dat zowel de hanen als de hennen exact op hun behoefte het goede soort voer verstrekt krijgen.

Verbetering van strooisel, voetzolen en rendement
Het Line-Up-concept werkt met speciale hanen- en hennenvoeders, afgestemd op de specifieke nutriëntenbehoefte van de dieren. De betere nutriëntenbenutting die dit tot gevolg heeft en de verlaagde water-voerverhouding zorgen voor droger strooisel, minder voetzoollaesies, gezondere dieren én een beter rendement. Bij een bedrijfsomvang van 5.000 vierkante meter en een normaal prijsniveau kan het saldovoordeel van Line-Up oplopen tot 4 euro per meter per jaar. De investeringen in de afscheiding en het gescheiden voer- en watersysteem kunnen in 1,8 jaar worden terugverdiend.

Broederijen en slachterijen positief
Denekamp: "We hebben drie jaar praktijktesten gedraaid, voordat we het concept breed uitrollen. Ten opzichte van de standaardwaarde 100 zien we een water-voerverhouding van 96, strooiselkwaliteit 88 en voetzoolscores 73. Overal een aanzienlijke verbetering dus.'' Agrifirm verkende de mogelijkheid en de wil bij broederijen om kuikens gesekst aan te leveren. Dat kost zo'n 2 cent per kuiken extra, maar dat is al in de saldoverbetering doorgerekend. "Bovendien hebben we uitgebreid gesproken met slachterijen, ook zij zien de vergroting van de uniformiteit van de afgeleverde koppels helemaal zitten omdat ze het slachtproces zo verder kunnen optimaliseren.''

Laatste reacties

 • joostslingenbergh

  leuk!!! alleen men vergeet een meerprijs voor voor het vlees. boer investeert, slachterij loopt met het voordeel weg!!! hier is weer geen sprake van win win situatie

 • l coumans

  een oude ervaring in een nieuwe jas

 • v.d.Boomen@xtra

  Frank van den Boomen
  Ik woon in New Zealand en mest kuikens, hier doen ze al jaren de hennen en hanen apart met een hek in het midden van de stal maar de hennen en hanen krijgen wel hetzelfde voer. De hennen gaan er meestal uit op ongeveer 29/30 dagen en dan doen we het hek weg zo de hanen krijgen de hele stal en de hanen gaan weg uit 2 stallen op dag 35 en uit de derde stal op dag 40 tot 42 het werkt goed.Overal in New Zealand worden de kuikens gemest op voergeld wij kopen geen kuikens of voer.

Of registreer je om te kunnen reageren.