Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

'EU-kostprijs pluimveevlees relatief hoog'

Wageningen - Argentinië en Brazilië konden in 2011 in principe al kipfilet aanbieden op de Europese markt tegen een prijs die lager was dan de kostprijs van de Europese producenten.

Als de EU de importheffingen op het pluimveevlees met 50 procent verder afbouwt, bijvoorbeeld in het kader van vrijhandelsafspraken, zal de Europese vleeskuikenhouderij in een nadelige positie komen. De Verenigde Staten,Thailand en Oekraïne zullen dan ook in staat zijn om in Europa tegen concurrerende prijzen te leveren. Dat concluderen de Nederlandse onderzoekers Peter van Horne en Nico Bondt van Wageningen UR in een studie in opdracht van de Europese koepelorganisatie Avec over de concurrentiepositie van de Europese pluimveevleessector.

Volgens de onderzoekers is de kostprijs van de Europese pluimveevleessector relatief hoog ten opzichte van de derde landen door allerlei wetgeving op het gebied van welzijn en milieu. De onderzoekers becijferen de meerkosten als gevolg van de Europese wetgeving op 4,8 cent per kilo levend gewicht, ofwel 5,1 procent van de totale productiekosten in 2011. De productiekosten in Europa varieerden volgens de onderzoekers van € 1,54 tot € 1,82 per kilo karkasgewicht, met een gemiddelde van € 1,66. In Argentinië ligt het kostprijsniveau op 71 procent van het Europese gemiddelde; in Brazilië op 72, Oekraïne op 77 USA op 80 Thailand op 84 en Rusland op 92 procent.

De Europese sector produceerde in 2012 12,9 miljoen ton pluimveevlees, waarvan 76 procent vleeskuikenvlees.

Laatste reacties

  • vannoord

    vreemde kippen op de foto

  • l coumans

    is toch ook pluimvee???? vannoord

  • vannoord

    Klopt meneer Coumans. :)

Of registreer je om te kunnen reageren.