Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Versoepelingen in vogelgriep-beleid

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken heeft enkele beperkingen met betrekking tot het vervoer van pluimvee en eieren als gevolg van de uitbraak met hoogpathogene vogelgriep H5N8 versoepeld.

In regio A, West-Nederland, is het verboden gevogelte te vervoeren. Op deze regel geldt een uitzondering voor vervoer rechtstreeks naar een slachterij binnen deze regio. Dieren van buiten regio A mogen alleen via een zogenoemde corridor naar een slachterij in regio A worden vervoerd. Eerder mochten deze slachterijen alleen op bepaalde dagen slachten. Dit mag nu op alle dagen. Dieren van binnen en buiten regio A mogen niet op dezelfde dag worden geslacht om vermenging van transporten te voorkomen.

Voor het verzamelen van eieren worden de regels ook versoepeld. In de beschermings- en toezichtsgebieden Hekendorp, Kamperveen, Ter Aar en Zoeterwoude mochten eieren van bedrijven binnen de gebieden onder voorwaarden worden vervoerd naar een aangewezen pakstation. Dit pakstation mag de eieren vervolgens vervoeren naar distributiecentra en verkooppunten. Het wordt nu ook mogelijk voor een aangewezen pakstation in een beschermings- of toezichtsgebied om naast eieren uit de gebieden zelf ook eieren van andere pakstations te ontvangen.

Het westen van Nederland (regio A) wordt gezien als een risicogebied. In deze regio zijn veel waterrijke gebieden, waar ook de twee wilde eenden zijn aangetroffen met het hoogpathogene virus. In deze regio gelden vervoersverboden voor gevogelte en andere dieren van bedrijven met gevogelte, eieren, mest, diervoeders, melk en sperma, een verzamelverbod en een jachtverbod.

Laatste reacties

 • gbronk1

  Wanneer mag ik als vleeskuikenhouder in regio a weer eendagskuikens opzetten, zit meer dan 40 kilometer van een besmettingshaard vandaan en sta nu al meer dan 16 dagen leeg en mag nog helemaal niks. Een bedrijf wat op 12 kilometer van Kamperveen ligt mag gewoon kuikens, opzetten dit is duidelijk meten met twee maten, en in Kamperveen zitten net zoveel wilde vogels als in de rest van Nederland.

 • Spotvogel

  gbronk1. Het zijn absoluut niet de wilde watervogels die het hoogpathogene virus verspreiden. Dat was al in 2003 bekend maar het komt bepaalde lieden beter uit om er de watervogels de schuld van te geven en daarvoor verspreid men leugens en onzin. U had allang weer opgezet kunnen zijn want op 40 km valt er geen besmetting van buitenaf te verwachten. Ik krijg eerder de indruk dat men koud wil saneren, wat dat is in 2003 ook volop gebeurd en die boeren hebben nooit een cent compensatie gehad.

 • Bart van Dijk

  Spotvogel, kunt u mij uitleggen waarom het bepaalde lieden beter uitkomt om watervogels de schuld te geven en leugens te verspreiden?

 • WiAn Opfok B.V.

  Snelle info van Boerderij.nl .......................................

Of registreer je om te kunnen reageren.