Pluimveehouderij

Nieuws 1589 x bekeken 3 reacties

Toenemende irritatie over Belgische importstop

Den Haag - Er is toenemende irritatie over de weigering van België om slachtkippen vanuit Nederland in te voeren. Nederland heeft in een brief aan de Europese Commissie de kwestie aan de orde gesteld.

De sluiting van de Belgische grens voor Nederlandse slachtkippen lijkt in strijd met Europese afspraken, waarbij lidstaten de grenzen niet sluiten voor elkaars producten, bij een uitbraak van een dierziekte. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft gezegd dat haar ministerie maximale druk uitoefent om de export weer op gang te brengen.

Nederland staat de export toe van pluimveeproducten (uitgezonderd die afkomstig zijn uit de toezichtsgebieden rond de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude). Maar de Belgische voedselveiligheidsautoriteit FAVV weigert de door Nederland afgegeven exportvergunningen te accepteren.

Het FAVV heeft vorige week maandag al alle transport van broedeieren en levend pluimvee van Nederland naar en door België verboden.

De Nederlandse overheid staat export van eendagskuikens en slachtpluimvee naar andere EU-landen wel toe.

Laatste reacties

  • marco-vdb

    Nou, laten de nederlandse geleerden op het ministerie zelf dan stoppen met het onzinnig beleid, dan zijn de belgen weer zo in het gereel. Zelf geen kuikens opzetten in brabant en limburg maar het wel van de Belgen verwachten (in hun brabant en limburg) is op zijn zachts gezegd een beetje naief.

  • Momfer

    De Westerschelde afsluiten, die Belgen hebben ons harder nodig dan wij hen.

  • l coumans

    eieren weren van batterei kippen sharon kijk even naar de belgen hoe dat moet

Of registreer je om te kunnen reageren.