Pluimveehouderij

Nieuws 1229 x bekeken 1 reactie

Schade vogelgriep €32 miljoen tot €39 miljoen

Wageningen – Volgens onderzoeksinstituut LEI van Wageningen UR is de schade als gevolg van de vogelgriepuitbraken inmiddels opgelopen tot een bedrag tussen de €32 miljoen en €39 miljoen.

Grootste kostenposten zijn de kosten van de ruimingen, bestrijdingskosten en de schade tijdens de standstill-periode. Deze bedragen tussen €15 miljoen en €19 miljoen. Daarnaast is er schade door de regionalisering en het vervoersverbod voor eendagskuikens, die tussen de €5 miljoen en €6 miljoen is berekend, waarvan het grootste deel (€4,5 miljoen tot €5 miljoen) voor rekening komt van de kuikenbroederijen. De marktschade wordt inmiddels tot en met 3 december berekend op €5 miljoen tot €6 miljoen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de gemiste afzet buiten Europa, zoals broedeieren die normaal naar Rusland zouden worden geëxporteerd.

De schadeberekening van het LEI geldt voor de periode van 16 november tot 4 december en is een update van een eerder bericht van het LEI op 26 november. Toen werd de schade van de eerste week na de uitbraak in Hekendorp op circa €10 miljoen berekend.

Eén reactie

  • Aginve

    Met dank aan het beleid van Dijksma!!

Of registreer je om te kunnen reageren.