PluimveeNieuws

Rabobank ziet toekomst voor pluimvee zonder ‘kippenflats’

Amsterdam – Volgens de Rabobank is er geen verband tussen grootschalige pluimveeproductie zoals in Nederland en de kans op een uitbraak van vogelgriep. De ziekte komt vaker voor in dunbevolkte gebieden in het buitenland dan in Nederland, zegt Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland zaterdag in het FD.

“Wij geloven niet in de bouw van kippenflats in Nederland”, zegt Huirne. “Daar is maatschappelijk veel verzet tegen. Ruimtelijke spreiding van de bedrijven is beter.”

De miljoenenschade als gevolg van de recente uitbraak van vogelgriep is voor Rabobank geen reden pluimveehouders de rug toe te keren. “Het overheidsoptreden was snel en goed. Wij staan onvoorwaardelijk achter de sector. We geven bedrijven die hierdoor in de problemen dreigen te komen een overbruggingskrediet. Er zullen geen pluimveebedrijven uitsluitend door de vogelgriep failliet gaan. Een aantal ondernemers zal zich wel afvragen of zij wel door moeten gaan met het bedrijf.”

Huirne is positief gestemd over de toekomstkansen van de Nederlandse legkippen- en kuikenbedrijven. “De sector loopt internationaal voorop als het gaat om hygiëne, om bestrijding van dierziekten. Waar de bedrijven goed op moeten letten, is de vraag van de consument en de maatschappelijke acceptatie. De discussie over megastallen gaat in feite over de vraag: kan een lokale gemeenschap het hebben dat er in of dicht bij de dorpskern grote stallen verrijzen? Een standaardfarm met 40.000 kuikens kan in de ene situatie onaanvaardbaar zijn, maar is een andere setting geen probleem.”

“Ik pleit niet voor megastallen. Wat ik een goede ontwikkeling vind, is dat boeren beschikken over meerdere locaties. Daarmee spreiden ze hun risico, zoals op de uitbraak van een dierziekte. Wij geloven niet in de bouw van kippenflats. Grootschalige productie op één plek is gevaarlijk. De gevolgen van de uitbraak van een dierziekte zijn groot”, zegt Huirne in het FD.

“Natuurlijk zijn de vele verplaatsingen van kuikens niet goed. Wat we steeds meer zien, is dat er nieuwe stalsystemen komen waar het uitbroeden van de eieren en de productie van vleeskuikens onder één dak gebeurt. Het patiosysteem van Vencomatic uit Eersel is daar een mooi voorbeeld van. Die is beter voor de kuikens en dringt het antibioticagebruik terug. Een onomkeerbare trend”, aldus de Rabobank topman.

Beheer
WP Admin