Pluimveehouderij

Nieuws 2918 x bekeken 5 reacties

Rabobank ziet toekomst voor pluimvee zonder ‘kippenflats’

Amsterdam - Volgens de Rabobank is er geen verband tussen grootschalige pluimveeproductie zoals in Nederland en de kans op een uitbraak van vogelgriep. De ziekte komt vaker voor in dunbevolkte gebieden in het buitenland dan in Nederland, zegt Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland zaterdag in het FD.

"Wij geloven niet in de bouw van kippenflats in Nederland", zegt Huirne. "Daar is maatschappelijk veel verzet tegen. Ruimtelijke spreiding van de bedrijven is beter."

De miljoenenschade als gevolg van de recente uitbraak van vogelgriep is voor Rabobank geen reden pluimveehouders de rug toe te keren. "Het overheidsoptreden was snel en goed. Wij staan onvoorwaardelijk achter de sector. We geven bedrijven die hierdoor in de problemen dreigen te komen een overbruggingskrediet. Er zullen geen pluimveebedrijven uitsluitend door de vogelgriep failliet gaan. Een aantal ondernemers zal zich wel afvragen of zij wel door moeten gaan met het bedrijf."

Huirne is positief gestemd over de toekomstkansen van de Nederlandse legkippen- en kuikenbedrijven. "De sector loopt internationaal voorop als het gaat om hygiëne, om bestrijding van dierziekten. Waar de bedrijven goed op moeten letten, is de vraag van de consument en de maatschappelijke acceptatie. De discussie over megastallen gaat in feite over de vraag: kan een lokale gemeenschap het hebben dat er in of dicht bij de dorpskern grote stallen verrijzen? Een standaardfarm met 40.000 kuikens kan in de ene situatie onaanvaardbaar zijn, maar is een andere setting geen probleem."

"Ik pleit niet voor megastallen. Wat ik een goede ontwikkeling vind, is dat boeren beschikken over meerdere locaties. Daarmee spreiden ze hun risico, zoals op de uitbraak van een dierziekte. Wij geloven niet in de bouw van kippenflats. Grootschalige productie op één plek is gevaarlijk. De gevolgen van de uitbraak van een dierziekte zijn groot", zegt Huirne in het FD.

"Natuurlijk zijn de vele verplaatsingen van kuikens niet goed. Wat we steeds meer zien, is dat er nieuwe stalsystemen komen waar het uitbroeden van de eieren en de productie van vleeskuikens onder één dak gebeurt. Het patiosysteem van Vencomatic uit Eersel is daar een mooi voorbeeld van. Die is beter voor de kuikens en dringt het antibioticagebruik terug. Een onomkeerbare trend", aldus de Rabobank topman.

Laatste reacties

 • kuiken007

  weer een bankman die de afgelopen weken de boerderij en de pluim veehouderij heeft gelezen @gebrek aan visie!!!!

 • agratax2

  Het door Huirne is een stap verwijderd van het oude russische systeem. Broeden, opfokken op een lokatie en dan ontbreekt hier nog de laatste stap, slachten. Dit deden de Russen ten tijde van de SSSR op een en dezelfde lokatie, zelfs de voerproductie en mest gebruik behoorde bij deze eenheid. Letterlijk van grond tot mond zover gaat Huirne nog net niet, maar dat is wel de meest Duurzame methode met de minste handelsverliezen in de keten.

 • gerjan slingenbergh

  Er zijn meer dingen die op steeds meer op de voormalige S.U. lijken.
  Kijk naar de onlogische regelgeving, het netwerken en lobby-en.
  Het heeft alles met de graai cultuur te maken en de Rabobank doet daar
  van harte aan mee.

 • Probe

  Nou moeten we uit gaan kijken, als de Rabo toekomst ziet. Zij lopen nl een halve cyclus achter de markt.
  En daarnaast wil ik de titel omdraaien, hebben wij nog vertrouwen in zo;n bank?

 • FarmerNL

  Is wel duidelijk dat Huirne op houderij technisch gebied absoluut niet weet waar hij het over heeft, treurig.
  Meneer Huirne, u mag gerust eens op de koffie komen om bijgepraat te worden, ik hoor wel wanneer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.