Pluimveehouderij

Nieuws 1759 x bekeken

Pluimveesector opgelucht over versoepeling

Doetinchem – De pluimveesector is blij met de versoepeling van de vogelgriepmaatregelen. Eric Hubers, voorzitter van de pluimveehoudersorganisatie NOP, spreekt van opluchting.

Doordat de regionalisering is opgeheven, op de 10-kilometerzones rondom besmette bedrijven na, kunnen nu ook de laatste knelgevallen opgelost worden. Het gaat hierbij om bedrijven in West- en Noord-Nederland, waar onder andere nog problemen waren met jonge leghennen die niet vervoerd mochten worden.

Toch blijft de vrees dat het H5N8-virus opnieuw wordt aangetroffen heersen. "We weten dat het risico in de natuur nog rondvliegt", zegt Hubers. "Het blijft ons boven het hoofd hangen. Daarom moeten we niet te snel van alle maatregelen af willen. Ik ben blij dat bijvoorbeeld de ophokplicht nog blijft gelden." Wat de NOP-voorman betreft moet de nadruk verder blijven liggen op het navolgen van hygiëneprotocollen.

Als grootste struikelblok dat nog overeind blijft noemt hij het een-op-een-transport. "Vooral dat eieren maar bij één bedrijf gehaald mogen worden is een probleem voor de legbranche", aldus Hubers. Vooral wanneer bij kleinere bedrijven eieren gehaald worden betekent dit extra transport, dat zowel tijd- als geldrovend is.

Wat betreft Jan Brok, secretaris van de pluimveehoudersvakbond NVP, had de versoepeling wel een paar dagen eerder gemogen. Maar ook de NVP is tevreden dat versoepeling nu heeft plaatsgevonden. "We kunnen leven met de beperkingen die nog gelden, zoals het een-op-een-transport," zegt Brok. "Stapsgewijs kan ook hier versoepeld worden. Maar we blijven hameren op extra aandacht voor hygiëne. Vogelgriep is Nederland nog niet uit."

Of registreer je om te kunnen reageren.