Pluimveehouderij

Nieuws 1430 x bekeken

Hygiënemaatregelen pluimvee worden nageleefd

Zeist – De resultaten van de tot nu toe uitgevoerde onaangekondigde IKB-controles zijn goed, aldus Hans Schouwenburg van Avined.

Gemiddeld houden nagenoeg alle pluimveehouders zich aan de aanvullende hygiënemaatregelen die zijn opgesteld vanwege de vogelgriepuitbraken. Deze zijn opgenomen in de IKB-voorschriften, en gebaseerd op aanbevelingen van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Tijdens de controles wordt onder andere gekeken of de toegang naar het erf en de pluimveestallen is afgesloten, of er ontsmettingsbakken op het erf zijn geplaatst en of het erf schoon is. De controleurs blijven te allen tijde buiten de pluimveestallen, en in sommige gevallen hoeven zij zelfs het erf niet te betreden. Tot nu toe zijn er sinds 5 december enkele tientallen onaangekondigde controles uitgevoerd. Wanneer blijkt dat een pluimveehouder niet aan de eisen voldoet, krijgt deze de kans dit alsnog te herstellen. Als dit binnen een vastgestelde periode niet gebeurt, volgen sancties volgens de IKB-richtlijnen.

Volgens Schouwenburg is dit tot nu toe echter nog bij geen enkele pluimveehouder nodig geweest. "We hadden al het vermoeden dat de meeste pluimveehouders zich wel aan deze regels zouden houden, en dat blijkt ook zo te zijn." De meeste bedrijven hebben er geen moeite mee dat er extra gecontroleerd wordt, hoewel sommige wel wat huiverig zijn om controleurs op het erf te laten. In die gevallen wordt geprobeerd de controle uit te voeren zonder het erf te betreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.