PluimveeNieuws

Hogan: Oekraïense eieren geen bedreiging voor EU-markt

Brussel – De invoer van eieren uit Oekraïne vormt geen economische bedreiging voor de Europese eierproducenten. Die overtuiging heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.

Het aandeel van de invoer vanuit Oekraïne is daarvoor te klein, gezien de totale omvang van de Europese markt voor eieren, aldus Hogan. Hij antwoordt op schriftelijke vragen van de liberale Europarlementariër Jan Huitema die de invoer van eieren uit Oekraïne aan de kaak stelt.

Volgens Huitema is met het gesloten handelsakkoord met Oekraïne sprake van oneerlijke handelspraktijken, doordat Oekraïne eieren op de Europese markt kan brengen die niet voldoen aan de EU-normen.

De Europese Unie wil dat Oekraïne  een plan maakt om de eigen regels voor dierenwelzijn en plant- en diergezondheid aan te passen aan de Europese regels. Het gesloten handelsakkoord houdt in dat vooralsnog alleen industrie-eieren en eierproducten, maar geen consumptie-eieren vanuit Oekraïne mogen worden ingevoerd.  Maar als de Oekraïense autoriteiten erin slagen een salmonellabestrijdingsprogramma goedgekeurd te krijgen door de Europese Commissie, dan kan ook de invoer daarvan worden toegelaten.

Beheer
WP Admin