Pluimveehouderij

Nieuws 1826 x bekeken 16 reacties

Hogan: Oekraïense eieren geen bedreiging voor EU-markt

Brussel - De invoer van eieren uit Oekraïne vormt geen economische bedreiging voor de Europese eierproducenten. Die overtuiging heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan.

Het aandeel van de invoer vanuit Oekraïne is daarvoor te klein, gezien de totale omvang van de Europese markt voor eieren, aldus Hogan. Hij antwoordt op schriftelijke vragen van de liberale Europarlementariër Jan Huitema die de invoer van eieren uit Oekraïne aan de kaak stelt.

Volgens Huitema is met het gesloten handelsakkoord met Oekraïne sprake van oneerlijke handelspraktijken, doordat Oekraïne eieren op de Europese markt kan brengen die niet voldoen aan de EU-normen.

De Europese Unie wil dat Oekraïne  een plan maakt om de eigen regels voor dierenwelzijn en plant- en diergezondheid aan te passen aan de Europese regels. Het gesloten handelsakkoord houdt in dat vooralsnog alleen industrie-eieren en eierproducten, maar geen consumptie-eieren vanuit Oekraïne mogen worden ingevoerd.  Maar als de Oekraïense autoriteiten erin slagen een salmonellabestrijdingsprogramma goedgekeurd te krijgen door de Europese Commissie, dan kan ook de invoer daarvan worden toegelaten.

Laatste reacties

 • koestal

  ongelijke productieomstandigheden zorgen voor concurentievervalsing

 • Broederijbrok

  Weet deze Hogan het verschil tussen industrie eieren en consumptie eieren?

 • peter1939

  moet je al die oekrainse eieren eens naar zijn hoofd gooien dan piept hij wel anders dat het er te weing zijn.....1 ei te veel of 1 te weinig is een wereld van verschil qua prijs...

 • farmerbn

  Als het gaat over kooi-eieren dan moet je uit principe die niet toelaten: Wat verboden is in Europa mag door een ander ook niet ingevoerd worden. Hoe onze politici ook slijmen met de Oekrainers.

 • rosco

  Wees correct en verbied de invoer van hetgeen wat hier ook niet geproduceert mag worden, ongeacht de aantallen. Als wij aan bepaalde dierwelzijnsnormen moeten voldoen, los ervan welk die het is, moeten de landen waarvandaan ingevoert word daar ook aan voldoen. Als wij geen kooieieren meer mogen produceren, mogen de geimporteerde eieren ook geen kooieieren wezen. Kom op Den Haag, dit is geen hogere wiskunde.

 • abtje

  @rosco Dit is altijd al zo geweest. Met de MKZ crisis werden hier dieren gedood, terwijl Albert Heijn en consorten gewoon ge-ent vlees uit Zuid Amerika liet komen. Hier was enten verboden. Daar niet, dus mocht het gewoon massaal ingevoerd worden.

 • wilcovanlaar1

  Wie importeren de eieren uit Oekraine ? De eierhandel die elk jaar hoger in de quote 500 komt ! Kunnen we daar niet wat tegen doen ?

 • Jan van het Zand

  De Franse boeren weten wel raad met die importeurs. Ze boycotten zelfs de Nederlandse groenten.
  En de EU kan dan niet de Oekraïnse eieren boycotten?

  Dan zijn het lege onderbroeken.

 • bankivahoen

  Als de overheid wil dat er minder geproduceerd wordt in Nederland ,
  ( lees: hoe kom ik het snelst van onze boeren af ) moet je niet denken dat men voornemens is de import van eieren die niet aan onze eisen voldoen tegen te houden.

 • mr X

  #wilcovanlaar1 - Je kunt er wel iets tegen doen; als boeren zelf de verkoop in de hand nemen.

 • Ishtar

  Europarlementariër Jan Huitema van VVD kan beter vargen stellen over falende zuivels bestuurders........
  Ook zou het fijn zijn om zijn mening te weten over de zuivelsector en de melkprijs.
  Dan weten boeren wat ze hebben aan deze populisten van de VVD.

 • Koen Franken

  Precies Wilco , als de verwerkers ballen hadden zouden ze gewoonweg geen eieren gaan verwerken uit de kooi , geeft wel aan hoe begaan ze zijn met ons als pluimveehouder .

 • wilcovanlaar1

  Inderdaad Arie, De vier grote mannen moeten maar eens gaan praten met de voervoorlichters die bij mij komen. En aan mij vertellen van de vrouwen die huilend aan de keukentafel zitten, en niet meer weten hoe het verder moet!

 • zon

  Die Phil Hogan heeft direct zijn geloofwaardigheid al verloren.

 • joannes

  Het inkomen voor Brussel; zo kunnen ze de bureaucratie in stand houden! Belasting op import! ........letterlijk; a large share of import duties on non-EU products (the country that collects the duty retains a small percentage). http://europa.eu/about-eu/basic-information/money/revenue-income/index_en.htm

  Je mag je dus afvragen wat de werkelijke motieven zijn van Hogan. Bedient hij de Brusselse bureaucratie of de (letterlijk) EU onderdanen?

 • kuiken007

  wat moeten we met die Hogan, hij is in alles net omgekeeerd als het zou moeten zijn!!!!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.