Pluimveehouderij

Nieuws 2877 x bekeken 6 reacties

Alle nadruk op hygiëne

Den Haag - De pluimveehouderij moet striktere hygiënemaatregelen treffen en daar ook afdoende op controleren. Dat is de boodschap die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dinsdag heeft meegegeven aan de vertegenwoordigers van het pluimveebedrijfsleven.

De Gezondheidsdienst voor Dieren, de organisatie voor de pluimveesector Avined en het ministerie van Economische Zaken zullen gezamenlijk in een brief aan de pluimveehouders duidelijk maken welke maatregelen op bedrijfsniveau moeten worden genomen om insleep van virus te voorkomen.

Dijksma gaat er op basis van veterinaire en virologische adviezen vanuit dat het vogelgriepvirus via wilde vogels het land in gekomen is, en vervolgens op de een of andere manier de stal is ingesleept.  De staatssecretaris gaf aan dat bij de hygienemaatregelen hort dat  pluimveehouders niet alleen hun laarzen verwisselen, maar ook hun kleding, en een douche nemen. "Dat mag vanzelfsprekend klinken, dat is het niet altijd", aldus de staatssecretaris.

De bewindsvrouw zegt niet dat er aanwijzingen zijn dat de nu besmette bedrijven de hygiënemaatregelen op hun bedrijven niet altijd goed toepasten.

De staatssecretaris gaat kijken of het nodig is om de beperkingen op het gebruik van ongediertebestrijders,  die op 1 januari in zouden gaan, moeten worden voortgezet. Daarvoor is overleg met het ministerie van I en M nodig en mogelijk ook met de Europese Commissie.

Er is nog geen zicht op dat België de importbeperkingen voor Nederlands pluimvee nu gaat opheffen.  "Dat ligt niet aan ons", aldus Dijksma, maar meer aan onze gesprekspartner.

Dijksma zei dat ze op geen enkele manier onder de indruk was van de dreiging met juridische stappen tegen de maatregelen. "Ik neem maatregelen op basis van de wetenschappelijke adviezen en luister daarbij ook naar de wens van de sector, maar die is niet leidend."

Ze zegt ook dat de sector in het overleg met haar niet altijd met één mond spreekt. "Er zijn ook vertegenwoordigers van de pluimveehouderij, die, hoe moeilijk mijn maatregelen ook te verdedigen zijn tegenover de achterban, daar wel begrip voor hebben."

Het herbevolkingsverbod wordt in de compartimenten B,C en D opgeheven. Dit kan omdat er geen sprake is van besmetting van bedrijven onderling.

Getroffen maatregelen per donderdag 0.00 uur:

 • In compartimenten B, C en D mogen lege stallen herbevolkt worden
 • Transport van en naar pluimveebedrijven mag slechts 1 pluimveebedrijf per rit; na het transport reinigen en ontsmetten
 • In compartiment A blijven alle beperkende maatregelen van kracht, inclusief het herbevolkingsverbod
 • De jacht wordt weer toegestaan

Laatste reacties

 • Koen Franken

  Goede zaak dat dit weer is toegestaan , de leaserechten waren juist wat aan het dalen maar doordat de stallen nu weer snel bevolkt zullen worden zal het weer snel bergopwaarts gaan met de rechten .

 • Khalid en zijn maten

  Mooi!

 • Kowalski

  Is transport van opfokbedrijf naar leeg legeindbedrijf nu ook toegestaan,of worden hier nu twee bedrijven per rit bezocht?

 • bankivahoen

  Je hebt zeker nog rechten teveel plofkip18@ ? Er hangen nog grote partijen boven de markt die gedoseerd gebracht worden door handelaren die er graag een slaatje uit slaan.

 • erikza@home.nl

  En mogen entploegen ook weer aan het werk.

 • farmerbn

  Jammer dat de aandacht naar de hygiene aangewakkerd wordt. Ze willen laten lijken dat het de schuld van de boer is dat ze vogelgriep hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.