Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

H5N2 op tien Canadese bedrijven

Ottawa – Op een tiende pluimveebedrijf in Canada is het H5N2-virus aangetroffen. Het gaat om een legkippenhouder in de plaats Langley, in Brits Columbia. Dit meldt de Canadese voedsel- en warenautoriteit CFIA.

Nadat het virus twee weken geleden voor het eerst werd aangetroffen bij een vleeskuikenvermeerderaar en kalkoenhouder, bleek al snel dat meerdere bedrijven getroffen waren, onder andere omdat zij vleeskuikens van de vermeerderaar hadden ontvangen. Alle tien de getroffen bedrijven bevinden zich in de zuidelijke provincie Brits Columbia, in het waterrijke gebied langs de Fraser River. Onder de andere besmette bedrijven zijn drie kalkoenenhouderijen, en zes vleeskuikenhouders. Naar de oorzaak van de besmettingen wordt nog gezocht, waarbij CFIA aangeeft onder andere onderzoek te verrichten bij trekvogels omdat bij eerdere vogelgriepuitbraken in Canada hetzelfde virus werd aangetroffen bij wilde vogels.

Verder onderzoekt CFIA onderzoekt alle bewegingen van en naar de getroffen bedrijven, waarbij de organisatie niet uitsluit nog meer besmettingen te zullen ontdekken. In totaal zijn nu 233.800 kippen en kalkoenen geruimd. Op de tot zover geruimde bedrijven is bij allen het hoog pathogene H5N2-virus aangetroffen, een ander subtype van het vogelgriepvirus dat Europa teistert. Brits Columbia had al twee keer eerder te maken met uitbraken van ditzelfde virus, hoewel het toen om de laag pathogene (de minder besmettelijke en minder gevaarlijke) variant ging.

CFIA prijst de getroffen pluimveehouders voor hun snelle signalering en vervolgens eveneens snelle melding. Volgens de organisatie onderschrijft dit dat de sector het belang van het voorkomen van verdere verspreiding inziet en zich daarvoor inzet en worden symptomen onmiddellijk gemeld.

Eén reactie

  • Cornelis61

    Wat een ouderwetse foto bij dit artikel, we hebben tegenwoordig toch laser behandelde dieren die in goed in de veren zitten ? Graag zie ik dat boerderij.nl ook met de tijd mee gaat

Of registreer je om te kunnen reageren.