Pluimveehouderij

Nieuws 16 reacties

Extra controles hygiëne-eisen pluimveesector

Den Haag – De komende weken zullen extra controles worden uitgevoerd op het naleven van aangescherpte hygiëne-eisen bij pluimveebedrijven.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds 5 december zijn aangescherpte hygiëne-eisen opgenomen in de private kwaliteitssystemen IKB-ei en IKB-kip, in verband met de uitbraken van vogelgriep H5N8. "Op de naleving zal de komende weken intensief, met onaangekondigde private controles worden toegezien", aldus Dijksma. De controles worden gefinancierd uit het Diergezondheidsfonds, in een 50-50-verdeling tussen sector en rijk.

In de Kamerbrief schrijft Dijksma ook over de bevindingen van de Dierenwelzijnscommissie die toezicht houdt op de uitvoering van maatregelen die rondom de uitbraken van vogelgriep genomen zijn in het kader van dierenwelzijn. De commissie concludeert dat de ruiming op professionele wijze is gebeurd.

Laatste reacties

 • Momfer

  En dan gaan ze van bedrijf naar bedrijf. wat een land ! waar niemand wordt vertrouwd.

 • Roelofsn

  Goed dat ze gaan controleren, van bedrijf naar bedrijf, heel logisch. Volgens mij hebben de controle-instanties betere lobbyisten in Den Haag dan de pluimveehouders.

 • joannes

  Alsof staatssecretaris Sharon Dijksma aan het hoofd van Pluimvee Nederland staat en de rest ondergeschikt! Onder het excuus van crisis management worden alle bedrijven ondergeschikt. En op zeker een inkomsten bron voor boetes voor door ambtenaren bedacht regels.

 • Burnetti

  @joannes: mevrouw Dijksma komt als crisimanager in de bestrijding van de dierziekte stukken effectiever uit de bus dan haar voorgangers destijds. De sector zal de zin van de hygiënecontroles inzien om erger te voorkomen en de hygiëne op bedrijfsniveau op een hoger plan te krijgen.

 • niek brabant

  onzin burnetti, de hygiëne is al goed. ook op de getroffen bedrijven. hebben ze zelf gezegd als overheid. maar men draait een beetje door.

 • Burnetti

  Beste Niek: woordvoerders uit de pluimveesector hebben in de eerste week van de crisis aangedrongen op extra aandacht voor hygiëne bij pluimveehouders. Vorige week sprak ik een pluimveearts over stalhygiëne en ook hij bevestigde dat er nog een schep bovenop kon in delen van de sctor. Er zit nog wat kaf tussen het koren.

 • Momfer

  Lariekoek Burnetti , op dit moment neemt niemand een loopje met de hygiëne.

 • Burnetti

  Je hebt veel vertrouwen in je concullega's. Wanneer je gelijkt hebt worden er geen overtredingen gevonden en is er dus niets aan de hand.

  Ik zie nog wat lekke stallen en niet afgeschermde bedrijven in mijn werkgebied. Ben dus iets sceptischer.

 • schoenmakers1

  dweilen met de kraan open, de wil ontbreekt om de werkelijk oorzaak aan te pakken, wat we nu doen is pappen en nathouden.

  ik zou als ik iets te zeggen had de besmettingsbron aanpakken

 • Burnetti

  @schoenmakers1: dat zou de beste aanpak zijn wanneer de bron niet diffuus was. Uitbraken bestrijdt je door bron- en overdrachtmaatregelen.

  Van veel infecties bij productiedieren en mensen zit het reservoir van het pathogeen in het wild of in huisdieren.

 • 200113528

  ikb contrleurs zitten thuis en kunnen niets doen hun organisatie moet hen door betalen en dat kan maar op 1 manier en dat is van boeren geld want ander geld hebben ze niet. Ik vind hen wel slim waarschijnlijk betaald de overheid sneller als een kippen boer die geen stuiver meer heeft. En uiteindelijk hebben we het al betaald want het diergezondheids fond is van ons allemaal. Al is het 50-50 dan zijn het nog de belastingcenten.

 • van elp

  @burnetti. Terecht merk je op dat het eigen huis ook een infectiebron is. Toch wordt die in de hygienemaatregelen van het ikb betrokken. De bezoeker moet er nl z'n handen wassen en overkleding aandoen.
  Heel die uitgebreide procedure kan een stuk eenvoudiger: Zie je erf als vies/besmet en beschouw je zelf ook als een bezoeker/besmettingsbron voor je dieren.

  Dus ook douchen en handen wassen met desinfecterende zeep.

  A

 • Burnetti

  @ van Elp : eerlijk!

 • Probe

  Ben het met Burnetti deze keer eens, op veel bedrijven kan er nog een schepje bovenop. En sommigen wel 2. Dus controle prima.
  Toch moet een IKB-controleur praktisch te werk gaan, en niet zo lang zoeken dat hij wat gevonden heeft.
  Als hij aankomt met de auto kan hij al zien waar hij op moet treden en waar hij met een praatje het afkan.
  Je ziet het meteen en hopelijk houden ze daar rekening mee. Dus niet muggeziften over een bakje meer of minder. Maar de knoeiers over het hakblok!
  Daar krijgen ze draagvlak bij, ook bij 99,9 % van de pluimveehouders. En die laatste 0,1 % zo snel mogelijk sluiten! Voor de sector als geheel.

 • Burnetti

  Zoals de verpleegkundige in een ziekenhuis haar handen moet wassen wanneer ze van bed naar bed gaat zal de pluimvee/varkenshouder dit ook moeten doen bij van erf naar stal en stal naar stal.
  Dit moet bij beide een intrinsieke motivatie zijn en niet afhangen van controle door anderen.
  Het dilemma van preventie. Je ziet pas achteraf dat je het niet goed hebt gedaan. Als je het al ziet ivm. Incubatietijd!

 • jehanvankroaks

  @Probe ben het helemaal met jou eens.

  Aangescherpte hygiëne-eisen ?
  Gewoon doen iedereen.
  Hoe simpel kan het zijn ?
  Het kost niet veel extra ( tijd, geld, moeite etc..)en het kan op dit moment veel opleveren, maar ook veel ellende voorkomen.
  En bovendien leveren aangescherpte hygiëne eisen op de langere termijn altijd een positieve bijdrage aan het technisch resultaat.
  Dus een WIN - WIN - WIN - WIN situatie.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.