Pluimveehouderij

Nieuws 2327 x bekeken 2 reacties

Export pluimveeproducten derde landen nagenoeg stil

Houten - De export van broedeieren en eendagskuikens vanuit Nederland naar derde landen ligt nagenoeg stil. Dat meldt woordvoerder Tjeerd den Hollander van de Nederlandse Vereniging van exporteurs van eendagskuikens en broedeieren (NVE). Ook de export van pluimveevlees naar derde landen is vrijwel stilgevallen, meldt de Nepluvi, de organisatie van de slachterijen en verwerkers.

Volgens Den Hollander is de export naar Europese bestemmingen na de versoepeling van de regionalisering wel weer op gang gekomen. De regionalisering leidde er in eerste instantie toe dat veel landen hun grenzen uit voorzorg sloten, omdat de indruk bestond dat er ernstige problemen in Nederland waren. "Er ging een verkeerd signaal uit van die regionalisering. Dat is zeker nog een punt van evaluatie later", aldus Den Hollander. Ook voorzitter Jan Odink van de Nepluvi heeft zich altijd kritisch uitgelaten over die maatregel, omdat die zijns inziens op dat moment niet noodzakelijk was en omdat er een verkeerd signaal naar de buitenwereld vanuit ging. "Er was op dat moment geen aanwijzing dat er een beginnende epidemie was. Als een virus uit de lucht valt helpt regionalisering niet", aldus Odink.

Den Hollander meldt dat er nog wel export van broedeieren en eendagskuikens is naar enkele Afrikaanse bestemmingen (onder meer Oeganda), terwijl ook Saoedi-Arabië open is. De belangrijkste afnemer is Rusland. Het land neemt onder normale omstandigheden 20 procent van de totale productie aan eendagsvleeskuikens af. Den Hollander is optimistisch over een spoedige heropening van de Russische markt. "Ze hebben ons product hard nodig. Voorwaarde is op de korte termijn dat ze worden voorzien van alle mogelijke informatie over de situatie."

Ook pluimveevlees komt veel grenzen buiten Europa niet over. Achter de schermen wordt hard gewerkt om weer te kunnen exporteren naar grote afnemers als Zuid-Afrika en Hong Kong, maar tot nu toe heeft alleen Macedonië laten weten dat Nederlandse kip weer welkom is, aldus Nepluvi. Volgens Odink wordt nu geprobeerd om met de versoepelde regels als argument grenzen weer open te krijgen voor producten uit de vrijgegeven Nederlandse regio's.

Laatste reacties

  • martienvroone

    Waarom Strijd Hr Odink nu niet meer om gebied A open te krijgen
    Als hij zo graag een goed signaal af wil geven richting derde landen

  • gbronk1

    Helemaal mee eens Martien Vroone.

Of registreer je om te kunnen reageren.