Pluimveehouderij

Nieuws

Export broedeieren ligt stil

Boxmeer – De export van broedeieren ligt momenteel nagenoeg stil vanwege de uitbraken van het H5N8-virus in Nederland.

Wat betreft landen buiten de Europese Unie levert dit wekelijks een schadepost van circa 0,9 miljoen op voor de exporteurs, aldus Jacques de Lange, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens.

Normaal worden wekelijks zo'n 6 miljoen broedeieren, voornamelijk bedoeld voor de productie van vleeskuikens, afgezet naar derde landen buiten de EU. Deze export ligt nu volledig stil. Ook binnen de Europese Unie worden nauwelijks nog broedeieren afgezet volgens de NVE, ondanks dat de meeste landen officieel niet hebben aangekondigd eieren uit Nederland te weren. "Alleen richting Duitsland gaan nog wat eendagskuikens," stelt De Lange. "Die zijn grotendeels bestemd voor kuikenmesters die bij de Nederlandse structuur horen, en wiens kuikens weer in Nederland geslacht worden."

De Engelstalige brief die het ministerie van Economische Zaken heeft opgesteld om de Nederlandse situatie in andere EU-landen uit te leggen, noemt hij goed bedoeld, maar weinig geloofwaardig tegenover buitenlandse afnemers zolang Nederland het strikte regime handhaaft. De Lange: "Zij blijven kijken naar wat Nederland zelf doet."

De noodregeling die is opgesteld om vermeerderaars en broederijen te compenseren voor de geleden schade geeft de sector tijdelijk wat lucht. Maar wat de exporteurs betreft moeten de maatregelen in Nederland voor de afzet van broedeieren en eendagskuikens snel versoepelt worden, om een signaal af te geven naar het buitenland dat Nederland er zelf vertrouwen in heeft op de goede weg te zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.