Pluimveehouderij

Nieuws

Efsa: introductieroute vogelgriep blijft onzeker

Parma - Het is niet duidelijk hoe het H5N8-vogelgriepvirus in Europa is terecht gekomen. Dat stelt de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA in een rapport dat is gemaakt in samenwerking met de lidstaten en het Britse referentielaboratorium voor vogelgriep.

Het ligt voor de hand dat de besmettingen op bedrijven in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn veroorzaakt door mensen, machines of voertuigen die besmet materiaal van wilde dieren meenamen de stal in. Het ligt volgens de experts niet voor de hand dat er een rechtstreekse besmetting is geweest van wilde vogels naar het pluimvee, omdat het in alle gevallen ging om bedrijven waar de dieren binnen werden gehouden.

Efsa vindt dat de hygiënemaatregelen op pluimveebedrijven zo nodig moeten worden aangescherpt. Verder beveelt EFSA aan om meer doelgerichte monsters te nemen van wilde vogels.

Het hoogpathogene H5N8-virus is tot nu toe vastgesteld in  Zuid-Korea, Japan, China, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.