Pluimveehouderij

Nieuws 25 reacties

Eend op het dak mogelijke bron van besmetting

Utrecht – Een eend op het dak van een pluimveestal die in de inlaat van de ventilatie poept. Dat is een denkbare route van verspreiding van het vogelgriepvirus, aldus Arjan Stegeman, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Universiteit Utrecht en voorzitter van de Deskundigengroep Dierziekten, die het ministerie adviseert bij de bestrijding van de vogelgriep.

Stegeman benadrukt dat hij niet de schuld in de schoenen van de getroffen veehouders wil schuiven. 'Wat ik wil zeggen is dat het nog mis kan gaan, ook als je je zelf goed aan de hygiëneregels houdt.'

Stegeman zegt dat het nog steeds niet helemaal zeker is of de besmettingen zijn toe te schrijven aan besmette wilde vogels, ondanks de vondst van virus in uitwerpselen van smienten, eerder deze week. 'Voor de rechter zou het bewijs nog geen stand houden'. De besmettingsroute van het erf de stal in is evenmin helemaal duidelijk. Verspreiding via schoeisel of ongedierte zijn de meest waarschijnlijke mogelijkheden. Mens en muis of rat zijn dan mechanische vectoren en geen drager van het virus. Een milligram besmette mest is voldoende om een kip te infecteren, aldus Stegeman.

Stegeman noemt het vanuit veterinair oogpunt een risico dat het waterrijke gebied rondom Kamperveen niet is ingedeeld bij regio A. Verder stelt hij dat de adviezen van veterinaire deskundigen 'aardig goed' zijn opgevolgd door het beleidsteam van het ministerie. 'Belangrijkste is dat verspreiding van het virus naar pluimveedichte gebieden wordt tegengegaan. Dat is tot nu toe gelukt.' Maar we moeten niet raar opkijken als er nog meer gevallen komen, zegt hij.

Laatste reacties

 • kuiken007

  eend op het dak tsja

 • haam

  Ik zou eerder aan muggen of de knutten denken die door de ventilatie openingen binnen komen komt bij rundvee ook voor, smallenberg virus o.a.

 • nedviand1

  eend op het dak? Mooi alternatief voor Sinterklaas en Zwarte Piet en daar dacht dhr. Stegeman natuurlijk aan................

  Pieter J. den Ouden+

 • agratax2

  Ik vind een schijtende eend voor de luchtinlaat ook ver gezocht, maar de boer de schuld geven omdat hij zijn schoeisel niet ontsmet is net zo absurd. Ik denk dat Stegeman in ieder geval niet met oogkleppen op loopt zoals een deel van onze volksvertegenwoordigers. Stegeman geeft hiermee aan dat als de virussen in de lucht zitten ze via de luchtinlaat zich eenvoudig in de stal kunnen verspreiden.

 • Burnetti

  @haan: griep is geen vectorziekte en wordt niet verspreid via insecten.

  West nile virus en chicungunia virus zijn dit wel.

  De grootste kans op besmetting met griepvirus is via direct contact.

 • Aginve

  Wat een slap gelul!!!

 • Ishtar

  Tja, een beetje gokken en daar je werk van maken?
  Sneu zeg, deze 'wetenschappers'.
  Maar goed, uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat deze vogelgriep het werk van god was.
  Op de 1 of andere manieren wil ie zo een boodschap doorgeven.
  Welke dat is, dat zou pas later bekend worden.
  En dat het nog veel erger ging worden.

 • Mozes

  Een eend op het dak is een risico maar echt gevaarlijk wordt het pas als er een spotvogel op het dak zit.

 • Kaiser

  Het virus komt in de stal, en hoe komt het daarna in een kip? Door direct contact is een ruim begrip. Het virus kan alleen door de neusgaten (ademhaling) of door de snavel (eten) of door de huid met een beet van een mug of vogelluis in de kip komen. Evenzo, hoe gaat het virus verder van de ene kip naar de andere. Het begrip 'direct contact' geeft niet aan langs welke weg het virus in een kip komt. Wetenschappers mogen 'direct contact' wel eens wat duidelijker omschrijven. Langs welke weg komt dit H5N8virus in een kip terecht.

 • Kowalski

  Ben blij dat olifanten niet kunnen vliegen.

 • Broes

  Je kan er vanuit gaan dat - na uitscheiding via mest en uitademing - inademing het meeste besmettingsrisico geeft, Kaiser.
  Bij het verlaten van de schuren wordt in het algemeen minder hygiënisch gehandeld. Quads en brommers waarmee vervolgens vanaf het erf in het land gereden wordt kunnen de mest verder verspreiden onder wilde vogels in de omgeving.

 • agro1

  dan zal die eend inderdaad ernstig ziek geweest zijn, want ik heb al veel eenden gezien en ook best wel veel daken, maar de combinatie kan ik mij momenteel even niet voor de geest halen. maar ja, ben dan ook geen wetenschapper, slechts een waarnemer, die buiten loopt en niet in opdracht van een broodheer voorgekookte deskstudies doet. je zou er als oprechte eendvogel de schijt, oh pardon, diarree van krijgen.

 • TomTom

   'Voor de rechter zou het bewijs nog geen stand houden'. Hoezo? Valt er nog iets van de schade op de familie eend te verhalen dan? Beste mensen, hoe komt het dat er elk jaar weer een griepgolf onder de Nederlandse bevolking heerst? Slechte hygiëne? Teveel mensen per vierkante meter? Of is het toch de schuld van de buurman die zijn hand niet voor zijn mond houd tijdens het hoesten? Het is altijd een combinatie van factoren en nooit 1 factor die een uitbraak veroorzaakt. Feit is dat dit virus onder de populatie watervogels rondwaard. Als een eend dan door een dakkoker kan poepen en op deze manier een precisiebombardement uitvoert, wat kan je als pluimveehouder dan nog doen......?

 • Broes

  Vogelgriepvirussen kunnen zowel via transport van pluimvee en pluimveeproducten, mest etc. verspreid worden, als door wilde vogels (zowel trekkers als niet-trekkers). Tot nu toe is er voor geen enkele besmettingsroute eenduidig bewijs. Zonder zekerheid hierover, weten we niet wat effectieve maatregelen zijn voor nu en de toekomst. Er moet bovendien rekening gehouden worden met 'spill-back transmission' naar wilde vogels.
  https://nioo.knaw.nl/en/news/ecofactsheet-trekvogels-vogelgriep

 • TomTom

  spill-back transmission' ... Mag het ook in gewoon Nederlands? Hiermee wordt waarschijnlijk bedoeld dat bijvoorbeeld besmette legkippen de wilde eenden/ganzen/zwanen weer besmetten. Serieus?? Heeft u wel een idee hoe snel een besmet bedrijf geruimd wordt? • Mozes

  @Broes, het gevonden griepvirus is gelijk aan het type wat een half jaar geleden al in Azië voorkwam. De eenden blijken in Siberië in contact te komen met vogels uit Azië. Als de eenden niet de kippen hebben besmet maar de kippen de eenden zoals jij stelt, hoe is het virus dan in Nederland gekomen? Waarom komt het alleen voor in waterrijke gebieden waar de eenden zijn?

 • Broes

  Mozes, volg en lees de link eerst even voordat je reageert!
  Dan hoef je deze vragen niet meer te stellen...

 • agro1

  THERE IS SOMETHING ROTTEN IN THE STATE OF DENMARK. Als de watervogels massaal besmet zijn en dit aan anderen overdragen, vraag ik mij iets af. in een populatie is nooit alles vatbaar of resistent. bij een besmetting is er onontkoombaar enige sterfte. er zijn vele soorten vogelen, wel-watervogels en niet-watervogels. allen komen zij meer of minder intensief met het als zeer agressief bekend staande virus in contact. dan vraag ik mij af, waarom spreeuwen, kraaiachtigen(eten ook aas), duiven(op de dam), alsmede hoenderachtigen, zoals fazant, patrijs enzo niet massaal, danwel meer dan sporadisch dood gevonden worden. ook roofvogels schijnen met absolute immuniteit begiftigd te zijn. nee, slechts opgehokte dieren worden besmet en wel vooral kippen. THERE IS SOMETHING ROTTEN IN THE STATE OF DENMARK.

 • Momfer

  Eend op het dak? Peter Koelewijn bellen!

 • Mozes

  @Broes, ik heb de link gelezen en er blijkt niet uit dat watervogels de besmetting niet hebben overgebracht. Besmetting kan ook worden overgebracht door transport ed maar dat is hier niet aan de orde. Er wordt geen mest, eieren of kipproducten van Azië naar Nederland vervoert. En als het wel door vervoer zou komen hoe komt het dan dat alleen bedrijven in waterrijke gebieden besmet zijn? Op de door jou genoemde link wordt wel aangetoond dat de huidige trekeenden in Nederland in Siberië in contact komen met trekvogels uit Zuid Oost Azië.

 • joannes

  Hebben jullie weleens eenden op het dak zien zitten? Volgens mijn doen ze dat zelden of nooit! En vliegend schijten heb ik ze ook nog nooit zien doen; mussen, spreeuwen, meeuwen, duiven schijten vliegend! Maar eenden..... ze landen zelfs op het water! De enigste eenden op het dak vindt in de engelse restaurant namen zoals: http://www.ducksontheroof.com/

 • jp.bierema

  Ik heb in de zomer altijd bergéénden op mijn bedrijf. 's Ochtends bij het krieken van de dag zitten die op de nok van mijn boerderij en pluimveestal waarna ze na zonsopkomst op de landerijen gaan struinen.
  Het zijn prachtige dieren, maar overal op je erf ligt dan poep. Dus vaak met de hogedruk schoonspuiten en ik spuit dan formaline.
  Iets heel anders trouwens: De bruine ratten in de sloten momenteel.
  Net als vleeskuikens blijven deze dieren in het lichtschijnsel van LED- verlichting gewoon zitten in het donker. Als men hier nou een ontheffing voor verleent om na zonsondergang te schieten zijn ze met hagel prima te doden. Het is maar een ideetje, maar wel effectief omdat het veel sneller gaat dan klemmen plaatsen en hopen dat er wat in komt. De rat is namelijk bijzonder slim.

 • agro1

  foei, Bierema, je weet toch wel, dat je de vlooien op de hond moet beschermen!!!!

 • Burnetti

  @ Johannes: watervogels en weidevogels mesten bij het opvliegen omdat ze dan lichter worden.

 • Haantje22

  Weet iemand hoe het beeld van uitval zich ten toon spreid in de stallen, waar we de uitbraken hebben gehad? Massale sterfte hebben we niet van de één op de andere dag, maar binnen enkele dagen. We hebben onze stallen opgedeeld in afdelingen van 6000 dieren. Zou dit iets kunnen zeggen waar een virus is binnen gekomen dan wel gebracht?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.