Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:5 dec 2014

Belgische grens weer open voor pluimvee

Brussel – Nederlands pluimvee mag weer naar België vervoerd worden. Vanaf woensdag om middernacht mag er weer pluimvee de grens over, uitgezonderd dat uit regio A (West-Nederland), het gebied dat van Noord-Holland tot Zeeland loopt.

De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV laat weten West- en Noord-Nederland nog als risicogebieden te zien. Uit regio A (west) wordt daarom nog altijd geen certificering voor pluimvee en broedeieren aanvaard. Voor regio D (de noordelijke provincies) geldt net als binnen de nieuwe Nederlandse regeling een beperking: van hieruit mogen geen opfokhennen en mest naar België worden getransporteerd.

Eric Hubers, voorzitter van de NOP, is blij dat deze enorme bottleneck voor de sector nu wegvalt. "We zaten er al een paar dagen op te wachten dat de grens weer los zou gaan," aldus Hubers. "Knap dat de Belgische overheid zo snel geschakeld heeft." Volgens Hubers worden donderdagavond de eerste uitgelegde hennen in Nederland al geladen, zodat deze vrijdag gelijk geslacht kunnen worden in België. Omdat Nederland weinig capaciteit heeft om uitgelegde hennen te slachten moest een deel van de koppels blijven zitten totdat de grens weer open ging. Daarnaast werd ook slachtcapaciteit voor vleeskuikens gemist, die normaal onder andere in de Plukon-slachterij in Maasmechelen geslacht worden. Vanuit België zullen er nu ook weer broedeieren en eendagskuikens naar Zuid-Nederland vervoerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.