Pluimveehouderij

Nieuws 1001 x bekeken

Belgie verlengt ophokplicht met een maand

Brussel - De Belgische minister voor landbouw Willy Borsus heeft op voorstel van de voedselveiligheidsdienst FAVV besloten de ophok- of afschermplicht voor pluimvee met een maand te verlengen. Ook de andere preventieve maatregelen blijven nu in België geldig tot 20 januari.

Aanleiding voor het besluit zijn de nieuwe uitbraken van H5N8 op twee kalkoenenbedrijven in Duitsland en Italië. ''Deze nieuwe uitbraken wijzen opnieuw op het risico van introductie van hoogpathogene vogelgriep vanuit in het wild levende vogels. Deze vogels, en in het bijzonder watervogels, zijn gekend als reservoir van vogelgriepvirussen'', aldus het FAVV. In het kader van de maatregelen dient alle pluimvee op professionele bedrijven te worden opgehokt of met zeilen te worden afgeschermd om te voorkomen dat de dieren contact hebben met wilde vogels. Voeren dient binnen te gebeuren, terwijl onbehandeld oppervlaktewater niet gebruikt mag worden om de dieren te laten drinken. Het FAVV wijst er nogmaals op dat zich tot nu toe in België zelf geen gevallen van H5N8 hebben voorgedaan. Bovendien stelt het agentschap dat de ziekte geen gevaar voor de consument oplevert en dat het eten van kip, kalkoen of ander gevogelte en van eieren veilig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.