Pluimveehouderij

Nieuws 1396 x bekeken 4 reacties

'Zwanen mogelijk bron vogelgriep'

Brussel - De Europese Commissie noemt wilde vogels als mogelijk bron voor de besmetting van drie pluimveebedrijven in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië met hoogpathogene vogelgriep.

De drie bedrijven hebben onderling geen enkele band met elkaar. De bedrijven bevinden zich wel alle drie in waterrijke gebieden. Wilde zwanen kunnen volgens de Commissie het virus bij zich dragen zonder klinische verschijnselen te vertonen. De betrokken lidstaten controleren de programma's die vogelgriep onder wilde vogels monitoren verscherpen de controle op vogelgriep onder wilde vogels. De Europese Commissie vraagt bovendien aan lidstaten om de biosecurity op pluimveebedrijven te verhogen.
Volgens het Europese centrum voor ziektepreventie en ziektecontrole (ECDC) is het risico van het H5N8-virus voor mensen laag, zolang de Europese hygiëneregels in acht worden genomen. Personen die risico lopen besmet te worden doordat ze in direct contact komen met pluimvee, wordt geadviseerd beschermende kleding te dragen.

De Europese Commissie neemt geen extra maatregelen bovenop de maatregelen die lidstaten zelf hebben genomen  in verband met de uitbraken. Lidstaten handelen hierbij volgens de Europese regels. Donderdag komt de Commissie opnieuw bijeen om de situatie te beoordelen.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Handig om de randmeren als overwinterplek voor de kleine zwaan aan te wijzen en de dieren daar te beschermen. Lekker dichtbij Barneveld en Ede.

 • agratax2

  De dieren vrienden in Nederland willen toch van de intensieve pluimvee houderij af? Dat kan zo lukken, helaas gaat de aanbeden scharrelkip en biologische kip mee in deze catastrofe.

 • Burnetti

  Ik snap die dierenvrienden niet. Natuur laat zich niet reguleren.

 • Ankie Voerman

  Ik snap de pluimveehouders niet, die nu de schuld van hun malaise bij de wilde dieren neerleggen. Die worden er niet ziek van, omdat ze op een natuurlijke wijze kunnen werken aan hun immuunsysteem in tegenstelling tot al die arme kippen die met tienduizenden opgehokt zitten en volgepropt met antibiotica geen eigen afweer meer hebben...

Of registreer je om te kunnen reageren.