Pluimveehouderij

Nieuws

Vrijhandelsakkoorden bedreigen pluimveehouderij

Hannover - De Europese pluimveehouderij heeft alleen bestaansrecht met het huidige stelsel van importheffingen.

Vrijhandelsakkoorden vormen daarom een grote bedreiging voor de sector. Dat is de conclusie van Peter van Horne, econoom bij het LEI van Wageningen UR. Van Horne heeft onderzoek gedaan naar het concurrentievermogen van de Europese pluimveeketen en presenteerde de resultaten op de veehouderijbeurs Eurotier in Hannover.

Volgens van Horne zorgen EU-maatregelen rondom dierenwelzijn en milieu momenteel voor een 5 procent hogere kostprijs als het om pluimveevlees gaat. De kostprijs in de legsector is 15 hoger dan in andere belangrijke pluimveeproducerende landen. "Met het ontbreken van kostprijsverhogende regelgeving op andere plekken in de wereld zorgt verdere liberalisatie voor een grote druk op producenten in de EU. Pluimveehouders worden dan als een boxer, waarbij 1 hand op de rug gebonden, in de ring ingestuurd."

Landen die een bedreiging vormen volgens van Horne zijn de VS, Oekraïne, Brazilië en India. Als importheffingen 50 procent dalen en de wisselkoers 10 procent lager is, krijgen de genoemde landen volgens de econoom een sterke concurrentiepositie op de EU markt voor borstfilet. Op die manier kan er een flink stuk van de industrie in de EU worden weggedrukt. Ook in de legsector ligt dat gevaar op de loer. Zeker als er in de toekomst nog meer eisen worden gesteld rondom antibiotica, campylobacter en labeling van producten.

Gegeven de situatie pleitte van Horne voor 'fair trade' in plaats van 'free trade' waarbij er oog moet zijn voor de speciale positie van de pluimveehouderij in Europa. Daarnaast is het volgens van Horne zaak consumenten te overtuigen van de noodzaak om te betalen voor de duurzame pluimveeproducten uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.