Pluimveehouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:18 nov 2014

Vogelgriep gaat pluimveesector veel kosten

Houten - De prijzen voor pluimveevlees en broedeieren zullen de komende tijd onder grote druk komen. Zoveel is een dag na de uitbraak van vogelgriep in Hekendorp wel duidelijk.

De export van pluimveevlees naar derde landen ligt in elk geval drie maanden stil. Dat meldt Jan Odink, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). Van de totale Nederlandse pluimveevleesexport gaat een kwart naar landen buiten de EU.

De export naar EU-landen ligt stil zolang de standstill van kracht is: maximaal 72 uur, mits er geen nieuwe gevallen opduiken.

Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens gaan ervan uit dat landen buiten de EU hun grenzen sluiten voor Nederlands product. Dat zegt Tjeerd den Hollander van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs en Broedeieren en Eendagskuikens (NVE). "Officieel hebben landen nog niks laten horen, maar de ervaring is dat de grenzen dicht gaan."

De eierhandel vreest dat de zorgvuldig opgebouwde handelsrelaties in het buitenland spaak lopen, omdat Nederland niet kan leveren. Twee van de drie in Nederland geproduceerde eieren is bestemd voor de export, met name naar Duitsland.

Laatste reacties

 • Probe

  We kunnen de handel ook ziek praten zo. Kom op. Positieve berichten de ether in!

 • Alcapone

  Vind ik belachelijk dat men zo'n paniek zaait,en er wordt daar direct uitvoerig van geprofiteerdt, zo ziet men maar dat het in de dieren wereld van de landbouw sector, van s'anderen daags op z'n kop kan staan,...best niet tevéél voorspellingen doen van prijzen,enz....

 • koestal

  ziekte kost altijd geld

 • koestal

  Is Thieme ook ziek,die hoor je of zie je niet,ze is er anders direct als de kippen er bij !

 • Kuykenhouder

  Ik stel voor dat de overheid mede de markt prijzen monitoord de komende maanden om misbruik van deze situatie tegen te gaan. Er loopt toch al een onderzoek naar prijsvorming van uit EZ in onze sector dus dit een mooie gelegenheid..............

 • Momfer

  we missen 2 dagen ,zondags gebeurt er toch al niets, en de ene handelaar valt al over de andere handelaar heen om het hardst te janken dat het geld kost. de mensen die zich al tientallen jaren onbeschoft verrijkt hebben over de rug van de pluimveehouders ,ze zouden zich de ogen uit hun kop moeten schamen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.