Pluimveehouderij

Nieuws 17619 x bekeken 48 reactieslaatste update:19 nov 2014

Vervoersverbod na hoogpathogene vogelgriep Hekendorp

Den Haag - De vogelgriep die is vastgesteld bij een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp (gemeente Oudewater) is een hoogpathogene variant. Voor heel Nederland is zondag om 11.30 een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel ingegaan. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag laten weten. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht.

De hoogpathogene variant type H5N8 is zeer besmettelijk voor gevogelte. In het noordoosten van Duitsland is dit zelfde type onlangs op een kalkoenbedrijf in Greifswald hoogpathogene vogelgriep gevonden. Voor kippen is deze variant dodelijk.

Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. ,,Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan", aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Op het bedrijf zonder uitloop in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

In een zone van ruim 10 kilometer rond de pluimveehouderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

Maatregelen:

 • Totaal vervoersverbod minimaal 72 uur in heel Nederland voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven
 • Bij gemengde bedrijven met pluimvee geldt vervoersverbod ook voor andere dieren en mest van andere dieren dan pluimvee
 • Standstill in 10-kilometerzone rondom besmet bedrijf in Hekendorp duurt 30 dagen
 • Ophok- en afschermplicht van pluimvee in heel Nederland
 • Bezoekersregeling op alle bedrijven met pluimvee
 • Jachtverbod in heel Nederland op alle dieren
 • Verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor gevogelte, ook voor hobbyhouders

Informatienummer

Het ministerie van EZ heeft een informatienummer geopend waar betrokkenen terecht kunnen met praktische vragen over de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep: 0880 424242

Bekijk hier een kaart van de omgeving rond het pluimveebedrijf in Hekendorp.

Boerderij

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Het wordt tijd dat LTO/NOP en de NVP hun visie gaan bijstellen m.b.t. de bijdrages aan het DGF. Immers uit een eenmalige onderzoekje is gebleken dat buiten lopende kippen, eenden en kalkoenen
  een hogere kans hebben op A.I. Maar als het gaat om dergelijke aantallen
  gaat, dan kunnen zeker vijftien uitbraken bij biologische boeren worden vergoed uit het DGF t.o.v. dit mega bedrijf.

 • farmerbn

  Nu de ei-prijs slecht is komt het qua financien goed uit dat dit bedrijf wordt geruimd. Goed voor de boer en voor de markt omdat dit bedrijf zo groot is. Persoonlijk is het natuurlijk anders.

 • Tuig

  Goed voor de boer????? De dagwaarde wordt vergoed, de rest is eigen risico. De boer mag blij zijn als hij er niet aan failliet gaat.

 • Mtstermors1

  Hij heeft geen uitloop, hoe komt die besmetting dan binnen?

 • Broederijbrok

  Onvoldoende hygiëne maatregelen?????
  Alleen binnenhouden is niet genoeg, insleep moet voorkomen worden.
  Laten wij nu snel het probleem tackelen, voordat het een ramp wordt.
  Later is de oorzaak pas van belang.
  Erg handig is het dan om op basis van feiten te oordelen.

 • Ferm

  @farmerbn, ik vind je opmerking misplaatst, ook al zeg je dat het persoonlijk een ander verhaal is. Mij lijkt de impact van dit op de sector (boer en markt), juist niet goed, je hebt wel minder aanbod, maar een boel ellende waar je de gevolgen nog niet van kan overzien.
  Veel sterkte toegewenst aan het getroffen bedrijf en die er verder mee te maken hebben/krijgen.

 • Jeroen Rohaan

  Foutje van de NVWA; tot op dit moment (14.30 uur) nog steeds GEEN rechtstreeks bericht dat we onze kippen moeten binnen houden. Dat terwijl ze volgens mij toch van de meeste dierhouders zowel mail als mobiele nrs hebben. Onze kippen lopen dus nu buiten.........

 • Probe

  Doe ze maar naar binnen Jeroen, beetje meedenken met elkaar!
  Niet op fouten van anderen zitten hameren, maar ieder zijn eigen verantwoordelijkheid nemen.
  En geen overhaaste conclusies aub, op dit forum. Denk aan gevoelens van je medemens.
  Sterkte voor betrokkenen!

 • gerjan slingenbergh

  @Probe Mijn kippen lopen ook buiten. Ik wil ze wel naar binnen doen maar dan moet je helpen. Als jij ze zout op de staart legt kan ik ze zo pakken en naar binnen doen.

 • LUCTOR

  De leraar op de basis school is nu 50jaar geleden heeft ons al geleerd als je teveel kippen op een bepaalde ruimte houd breekt er een ziekte uit of ze pikken elkaar dood.

 • Probe

  Gerjan, vanaf 17 uur jouw probleem ook opgelost!

 • ariefritz

  Gerjan, #1, qua bijdrage aan het DGF heb jij een sterk punt.

 • Noordam2

  mijn kippen, 5 stuks, slapen hoog in een boom, moet ik die ook vangen?

 • pieterfranken1

  Ook hier lopen de kippen nog buiten. Vanochtend voor het naar buiten doen nog gekeken of er verdere informatie was. Op dat moment niet dus toen naar buiten gedaan. Nu helaas wachten tot schemer. Daarna ophokken. Wens de familie veel sterkte toe.

 • Khalid en zijn maten

  Heren ik wil wel komen helpen kippen vangen of naar binnen drijven ik heb komende week vanwege deze uitbraak in 1 klap niks te doen !

 • Conrad

  Ten eerste alle sterkte gewenst voor de pluimveehouder. Dit is het ergste wat je kan overkomen. Ik hoop dat de overheid geleerd heeft van de vorige Hoog Pathogene uitbraak. Ventilatie uit doen, en en buiten naar binnen ruimen in een ruimingsgebiied, niet achter de feiten aanlopen. Voor je het weet is het anders oncontroleerbaar. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 • Burnetti

  Twee hoog pathogene in 1 week binnen 500 km. van elkaar.....
  Dat is geen toeval. Hoop dat dit niet alleen een veterinair maar ook one-health aanpak krijgt.

 • kuiken007

  @burnetti
  ik ben bang dat je gelijk hebt

 • Demeter Griend

  Ik snap Jeroen niet, hij weet van de ophokplicht maar moet 1st nog apart gemaild of gebeld worden.
  Waarom is de boodschap voor u niet duidelijk of wilt u niet denken in het belang van de sector om zoveel mogelijk verspreiding te voorkomen.

  Veel sterkte voor alle betrokkenen.

 • Burnetti

  Beste Jeroen. Bij een bevestiging van HPAI weet u hopelijk zelf wat u moet doen! Hangt uw verantwoordelijkheidsgevoel van de NVWA af?

 • japke33

  Als je s ochtends vroeg de deuren open doet, en het nieuws nog niet gekeken hebt, dan lopen ze al buiten. En ze komen pas weer binnen als het begint te schemeren. Dus denk niet dat Jeroen ze met opzet naar buiten heeft gestuurd. Hij wist van niks.

 • Burnetti

  Als Jeroen dit om half drie schrijft en de besmetting gisteren al bekend was zit hij te slapen. Dat kun je je bij HPAI niet veroorloven!
  Dat hij de verantwoordelijkheid bij de NVWA legt grenst aan nalatigheid.

 • ALAMI

  Er word steeds gezegd dat enkel buitenloop de oorzaak is voor vogelgriep besmetting.

  Bij deze is dit nu ook uitgesloten.

  Gezien het nu gaat om HPAI, zouden de overheid toch waakzaam moeten zijn en virus dichte containers moeten gebruiken om verder besmetting te vermeiden tijdens transport van kadavers.Er zijn speciale flexibel containers die UN en virusdicht zijn.

  Alleen is de vraag zijn ze op alles voorbereid?  Er word steeds gezegd dat enkel buitenloop de oorzaak is voor vogelgriep besmetting.

  Bij deze is dit nu ook uitgesloten.

  Gezien het nu gaat om HPAI, zouden de overheid toch waakzaam moeten zijn en virus dichte containers moeten gebruiken om verder besmetting te vermeiden tijdens transport van kadavers.Er zijn speciale flexibel containers die UN en virusdicht zijn.

  Alleen is de vraag zijn ze op alles voorbereid? • trijnie

  Mensen die het aangaat , veel sterkte toegewenst, dit is voor jullie en allen die er mede werk aan hebben een ramp.

 • trijnie

  Mensen die het aangaat , veel sterkte toegewenst, dit is voor jullie en allen die er mede werk aan hebben een ramp.

 • josrodenburg

  dit is natuurlijk een ramp voor de ondernemers, en spannend voor de overige pluimveehouders. maar stiekem hoop ik dat de ganzen populatie ook een flinke dreun krijgt.

 • dayo

  die kl.te ganzen gaan nergens van kapot

 • yongone

  Ik wens de alle betrokkene veel sterkte en vanaf nu graag zinvolle reactie's

 • dayo

  maar even zonder gekheid, het is maar te hopen dat de ganzen het NIET krijgen want dan is het leed helemaal niet meer te overzien!

 • tjeu24

  aller eerst wens ik de ondernemers van dit bedrijf veel sterkte toe dit is vreselijk als je het mee moet maken maar ook voor de pluimvee sector die al in hele zwarte tijden zit is dit een grote strop het is te hopen dat het bij die bedrijf blijft anders dreigt er een serieus probleem voor de sector te komen laten we het beste hopen en geen oordelen trekken en gewoon afwachten wat er uitkomt

 • Burnetti

  In Yorkshire Engeland is AI op een eendenbedrijf aangetroffen. Welk type dit is wordt momenteel onderzocht.
  De EU kondigde maatregelen aan om de uitbraak in Nederland in te dammen.

 • AmMy Consultancy

  Uit geen enkele reactie klinkt het leed van de dieren door welke hierdoor getroffen worden. Het is veel zeggend over de gehele sector. Het wordt tijd om de doelen te verleggen. Heel veel op weinig meters is uiteindelijk vragen om problemen als je het niet echt meer kan beheersen. Misschien ook eens een moment om kritisch naar de verdien modellen te kijken.

 • jp.bierema

  Lul toch niet zo dom man. Als ik nu uit het raam naar buiten kijk zie ik overal ganzen vliegen hier langs de kust, wat denk je dat die kunnen overbrengen als ze van siberie tot de pyreneen langs de kust her en der landen en de hele bende er onder schijten. Doe daar met z'n allen eerst maar es wat aan.

 • alco1

  AmMy. Dieren lezen dit niet!!!!
  Daarnaast hoeft centralisering helemaal niet slecht te zijn, het betekend ook grote vrije buffers er omheen.

 • joannes

  @AmMy Consultancy, leed voor de dieren? Wat te denken van al die dieren in de Vrije Natuur die dit inslepen! Zo blijkt de Natuur te werken!

 • Burnetti

  @jp.bierema
  Zegt AmMy Colsuntancy rare dingen dat je zo fel reageert?

  Met zijn laatste 2 zinnen ben ik het om andere redenen eens. Meer en groter geeft het probleem dat je veel moet ruimen bij een uitbraak.

  @alco1 behalve wanneer dit gebeurd in hoog pluimveedicht gebied zoals de Gelderse Vallei (2003). Het virus dook nu uit het niets op in een gesloten stal.

  Een standstill in heel Nederland is een heeeele grote buffer. Benieuwd hoe de EU reageert.

 • Jeroen Rohaan

  Diegene die mijn handelen onverantwoord vinden, moeten even ter afweging nemen dat wij door regelgeving verplicht zijn om 365 dagen per jaar onze kippen buiten-uitloop moeten bieden, doen we dit niet dan plegen wij fraude. Bij ons gaan de kippen vanaf elf uur naar buiten (luiken openen automatisch) en probeer ze dan maar eens weer binnen te krijgen, dan moet je idd wachten tot de schemering en hulp mag ik niet aanvaarden, zie de regels. Vandaag blijven ze uiteraard wel binnen, ONDANKS DAT WIJ NOG STEEDS GEEN RECHTSTREEKS BERICHT VAN DE NVWA HEBBEN

  Uiteraard wens ik de betrokkenen heel veel sterkte met deze situatie, ook gezien het feit dat hetzelfde bedrijf in 2012 te maken heeft gehad met brand.

 • joannes

  @Brunneti, en @AmMy Colsuntancy geloven in ¨kunnen¨ beheersen met minder, dat is duidelijk! En stellen de Business modelen als het probleem! Is dit niet een beetje te Simpel voor die schijnbaar hoog geleerde, deskundigen? Wat te denken van een Politiek die Natuur en Millieu beheersmodelen promoten van maximale vrijheid, verarming (lees verwildering met hier en daar water) van landerijen, minimale beheers en jacht, enz... en dat beheert vanuit het kantoor in den Haag met bij incidenten eerst een Politiek publiek debat! Conflicteren deze modellen niet met de densiteit waar zij zo bang voor zijn? Een die overigens door de betrokken boeren het liefst en het eenvoudigst onder dak in maximale controle wordt bedreven. Al die uitloopvormen, schijnbaar natuurlijke diervriendelijke (business)modellen, die een soort compromis zijn tussen Politiek, Publiek gewenst, zijn natuurlijk uit (beheers)controle getrokken en een directe bedreiging voor de gehele sector. Elk laberatorium kan met de gevaarlijkste ziektes werken zolang er filters en onderdruk worden toegepast, http://ibbt.emis.vito.be/content/luchtemissies-geurhinder-enof-stofemissies-zoveel-mogelijk-vermijden-door-toepassing-van ! De slechste oplossing is de productie over de grens naar de Ukraine drukken; daar zijn ze nog niet eens in staat mensenlevens te beschermen dus laat staan dat kippen en hun eieren het beter hebben dan in NL gecontroleerde ruimtes!

 • Elevage

  met z'n allen proberen om deze situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen, Gebruik allemaal je gezonde boerenverstand dan weet je wat er moet gebeuren. Geen paniek zaaierij, het gezeik komt vanzelf wel over de sector heen als de eerste storm is overgewaaid.

  Sterkte aan de boer!!!

 • josrodenburg

  activisten zijn ook aanwezig zo te merken. ''denk ook aan de kippen'' bij kippen mesterijen gaat de stal 8 keer per jaar vol en leeg dit jaar misschien 9 keer moeten we met zijn allen gaan huilen voor deze extra ruiming van kippen? het is een ramp voor elke vorm van pluimveehouders en dat is het.

 • Demeter Griend

  Jeroen die verplichtig tot buiten uitloop ben je zelf aangegaan.

  Je hebt de keus als ondernemer, als je akkoord gaat met een paar centen minder kan je ze weer gewoon binnen houden en hoef je geen fraudeur te zijn.

 • Castor

  Kan iemand mij helpen? Van Hekendorp tot België is goed 70km. Een cirkel met een straal van 70km rond Hekendorp gaat globaal van Alkmaar, Lelystad, Harderwijk, Arnhem en verder. In België is geen vervoersverbod. Waarom moet er in Nederland buiten die straal van 70km wel een vervoersverbod zijn? En dan bedoel ik de ratio die achter het besluit over het vervoersverbod zit en niet dat er onzinnige Europese afspraken bestaan.

 • marco-vdb

  Iedereen goed op het hygieneprotocol letten. Dit krijg je niet zomaar in de stal. Dat 'draag' je de stal in, bijvoorbeeld onder je schoeisel. Zo'n wilde gans schijt bij je op het erf of in de wei. Je loopt er met je laarzen doorheen en het is kassa. Allemaal goed omkleden, handen wassen en ander schoeisel aan als je de stal ingaat. Er lopen nog te veel pluimveehouders zo even de stal in, zonder deze maatregelen te treffen. Kippen buiten houden kan dus ook echt niet meer. Nooit meer!

 • marco-vdb

  2 keer 'omschoenen'. Je schoenen / klompen / laarzen buiten laten staan. In de hygienesluis / voerlokaal, etc. ander schoeisel aan en vervolgens weer ander schoeisel aan voordat je de ruimte met pluimvee betreedt.

 • Burnetti

  @jeroen: er is gewoon een landelijke ophokplicht opgelegd vanuit het ministerie. Hoe duidelijk wil je het hebben?

 • Burnetti

  Hopelijk volgt EZ in deze crisis eindelijk eens het advies van de virologen in Nederland en verbied ze gemengde pluimvee/varkenshouderij.

  Tijd dat deze 52 bedrijven omschakelen naar monosoort.
  GD, LTO, NVP, veeartsen en RIVM: aan het werk!

 • kuiken007

  @marco-vdb
  hoe moet het met de ventilatie, volgens mij gaat een virus heel gemakkelijk met de lucht mee(hebben we in 2003 wel gezien)

 • marco-vdb

  @kuiken007 Het gaat hier om insleep van (waarschijnlijk) virus uitgescheden door trekvogels. Dat wordt uitgescheden met de mest van die vogels. Dat 'ventileer' je niet binnen. Dat draag je binnen aan je schoenen, handen, kleren, kruiwagenwielen, pakken houtkrullen die buiten liggen, etc. Het besmette bedrijf scheidt natuurlijk wel veel virus uit via ventilatie. Daarom 10 km zone! Vandaar ook de eerdere opmerking: van buiten naar binnen ruimen, als ruimen van de omgeving nodig is.

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.