Pluimveehouderij

Nieuws 2278 x bekeken 3 reacties

Vleeseenden en -kuikens tegenover besmet bedrijf

Kamperveen - Tegenover het met vogelgriep besmette vermeerderingsbedrijf Kamminga in Kamperveen liggen twee vleespluimveebedrijven, op een halve kilometer afstand. Van twee broers. De ene met vleeseenden, de andere met scharrelvleeskuikens.

Het bedrijf met vleeseenden zou vrijdagmorgen slachtrijpe eenden afleveren, maar nadat dinsdagmiddag het eerste landelijke vervoersverbod werd opgeheven, belde de slachterij dat het de dieren al woensdag wilde slachten. ʼs Nachts zijn de eenden geladen. "Het is net goed gegaan. Anders had ik een dik probleem gehad.'' Op dit bedrijf zitten nu in één stal, de opfokstal, eendenkuikens van 2,5 week oud. De andere stal, de afmeststal, staat tijdelijk leeg. Normaal gaan de eenden als ze drie weken oud zijn naar de afmeststal en komen er kort daarna weer ééndagskuikens in de opfokstal. Dat laatste zal zeker niet gebeuren.

De eendenhouder kreeg vrijdagmorgen een telefoontje van zijn slachterij over de verdenking van vogelgriep bij hem aan de weg. "En de getroffen buurman belde me. Aangeslagen. Om zich te verontschuldigen voor de overlast.''

Het naastliggende bedrijf houdt scharrelvleeskuikens in twee stallen. Die zijn nu zes weken oud. Normaal worden ze op acht weken leeftijd geslacht. Vanwege het vervoersverbod zal dat niet gebeuren. De twee stallen hebben een overdekte uitloop, afgeschermd door windbreekgaas. De pluimveehouder heeft sinds enkele dagen de kuikens niet meer in de overdekte uitloop. Uit voorzorg.

Binnen het 3-kilometergebied ligt nog een vermeerderingsbedrijf, in Noordeinde, Gelderland, met twee stallen. Dat bedrijf heeft ook in Oosterwolde vleeskuikenouderdieren in drie stallen. Deze locatie valt binnen de 10-kilometerzone. Dit vermeerderingsbedrijf kreeg vrijdagmorgen, voor de vogelgriepuitbraak in Kamperveen officieel bekend was, telefoon van de NVWA, met melding van de derde vogelgriepbesmetting.

Vermoedelijk worden deze drie bedrijven vrijdagmiddag gescreend.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Op nieuws was dat deze bedrijven ook besmet waren.

 • roelofpost1

  Is nog niet zeker of het bij de eenden daadwerkelijk AI is, eenden zijn er minder gevoelig voor als kippen en kalkoenen, ze kunnen het zeker wel krijgen, het is natuurlijk wel pluimvee.

  Ik ben zelf ook eendenhouder, en heb een serieus probleem momenteel, onze dieren zouden afgelopen donderdag en vandaag weg, maar door de stand still van afgelopen zondag was dat al opgeschoven naar maandag en dinsdag, maar dat gaat nu ook niet door. Ook ik heb eenden van 2 leeftijden zitten, en de jonge dieren kunnen eigenlijk nog maar een paar dagen in de opfokstallen zitten, dan moeten ze over, anders krijgen we een serieus probleem hierzo. Maar zolang de slachtrijpe dieren niet weg kunnen, kan er helemaal niets. Er moet gewoon dit weekend een oplossing komen voor deze problemen, het dieren welzijn komt ernstig in het gedrang. We zijn er met z'n allen weer mooi klaar mee, en ik ben bang dat het einde nog lang niet in zicht is.

 • Probe

  Moed houden. Terecht dat er dit weekend een oplossing moet komen. Naar verwachting komt er een compartimentering waarin geregeld wordt hoe dieren worden afgeleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.