Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:23 nov 2014

Vermeerderingsbedrijf Kamperveen ook H5N8

Kamperveen – De vogelgriepbestemetting op het vermeerderingsbedrijf in Kamperveen is, net als de eerdere twee besmettingen in Hekendorp en Ter Aar, veroorzaakt door de hoogpathogene H5N8-variant.

Dat heeft staatssecretaris Dijksma zaterdagavond in een brief aan de Tweede Kamer later weten.

In haar vijfde ʼvogelgriepbrief ' deze week vermeldt ze ook dat de eenden op het bedrijf in Kamperveen, die vrijdag klinische verschijnselen van vogelgriep vertoonden en mede daarom preventief zijn geruimd, besmet waren met een H5-variant, maar dat het nog niet duidelijk is of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat.

De screeningsresultaten van de 32 bedrijven in de 10-kilometerzone in Kamperveen zullen naar verwachting zondag aan het eind van de dag bekend worden. De regeling van die 10-kilometerzone is aangepast waardoor pluimveeslachterij GPS in Nunspeet buiten de zone valt.

Het ministerie zal pas zondagmiddag nadere mededelingen doen over maatregelen in verband met het aflopen van de standstill, zo staat in de brief.

Er wordt een dierenwelzijnscommissie ingesteld die toezicht gaat houden of bij de uitvoering van de maatregelen voldoende rekenschap wordt gehouden met het dierenwelzijn. De commissie staat onder leiding van de voorzitter van de Raad voor Dierenaangelegenheden, mevrouw prof. dr. Frauke Ohl.

Of registreer je om te kunnen reageren.