Pluimveehouderij

Nieuws 11487 x bekeken 13 reactieslaatste update:24 nov 2014

Vermeerderaars in de knel

Den Haag – De broeierijen en vermeerderaars zijn de dupe van het huidige maatregelenpakket.

Dat concluderen pluimveevoormannen Eric Hubers, Gert-Jan Oplaat en Anton Butijn, voorzitter van de kring kuikenbroeders van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).

De maatregelen zoals ze zijn genomen, behelzen feitelijk een fokverbod. Een fokverbod waarbij er geen opkoopregeling voor broedeieren wordt opgezet of schadevergoeding wordt gegeven. Dit omdat deze categorie buiten het Diergezondheidsfonds zou vallen. De ongeveer dertig broeierijen kunnen geen eendagskuikens kwijt. Eendagskuikens mogen binnen Nederland niet worden afgeleverd. Export van eendagskuikens is onder strikte voorwaarden wel mogelijk. Ook de ruim tweehonderd vermeerderings- en opfokbedrijven kunnen hun dieren niet kwijt.

Volgens Butijn loopt de schade in de miljoenen. Schade die niet wordt vergoed, althans niet zoals de regeling nu voorligt. "Er komen 8 tot 10 miljoen kuikens per week uit waar geen goede afzet voor is." LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) hebben de staatssecretaris dan ook verzocht om te komen met een vergoedingsregeling voor deze bedrijven.

Ook tijdens de vorige vogelgriepepidemie in 2003 werden de broeders en vermeerderaars de dupe. Zij vielen buiten de schadevergoedingsregelingen van het Diergezondheidsfonds. Volgens Butijn is destijds met minister Veerman een afspraak gemaakt en hebben de broeierijen per ingelegd ei de laatste jaren meebetaald aan het Diergezondheidsfonds. "Je zou dan verwachten recht te hebben op vergoeding."

Voorzitter Oplaat van de NVP zegt dat er een regeling voor deze groep moet komen. "Als die regeling er niet komt, roep ik mijn leden bij elkaar en komt er wat mij betreft actie. Het mag niet gebeuren dat de vermeerderingssector weer de dupe wordt van de huidige situatie." Ook NOP/LTO zit op dezelfde lijn.

De staatssecretaris zegt dat de maatregelen pijn doen, maar dat zij geen geld heeft voor extra vergoedingen, buiten de vergoedingen die gegeven worden op basis van de regels van het Diergezondheidsfonds. Opkoopregelingen vallen daar niet onder.

Anton Butijn stelt dat de staatssecretaris heeft toegezegd dat ze vandaag nog met een antwoord komt op het verzoek uit de sector.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Op de nationale TV heb ik Oplaatb horen zeggen, de sector betaald de schade zelf.
  En nu is het ineens anders?

 • robinvankampen

  Wat wil je daarmee zeggen? Uiteindelijk zal de sector de grootste schade zelf betalen. Maar als de overheid extra maatregelen treft waarbij een tak (de vermeerderaars) onevenredig hard geraakt gaat worden mag er toch gesproken worden over schade vergoeding?

 • stefandonkers

  En weer betaald de vermeerderingssector het gelach samen met de broederijen. Ongehoord en een grote schande. Een sector die voorop staat qua hygiëne en hygiëne maatregelen in het algemeen dreigt wederom net als in 2003 de dupe te worden.

 • HesselBouma

  Dit kan niet. Hier moeten ontheffingen voor komen. Niet alleen de vermeerderaars en de broederijen hebben grote schade, ook de mesters staan stil en de slachterijen. De supermarkten bevoorraden uit het buitenland waar de vogelpest ook is. ???

 • joannes

  Van een Overheid die gelijk aan die crisis over de Ukraine met de buik regeert kan je niet anders verwachten! Met elke actie die ze ondernemen werken ze de maatschappij dieper in de problemen! Tot het geld en de economische activiteit op is! Maar ja ze kunnen altijd belastingen heffen en geld lenen op rekening van toekomstige private verdiensten. En politiek..... die veschoont zich elke 4 jaar!

 • Ishtar

  Misschien dat ik het niet snap.
  Eeen uitbraak is er nu, was er in 2003 en zal er weer komen.
  Meer als logisch dat de sector datz elf als geheel gaat betalen.
  Dat hoeft niet te komen van belastingcenten van burgers.
  Maar goed Oplaat zat van 1998 tot 2006 lid van de Tweede Kamer.
  Dat had ie dat allemaal perfect kunnen regelen.
  Maw ik wil wel eens het offciele VVD standpunten weten qua compensatie?
  Als Oplaat het in 2003 toen ie in de kamer zat al niet kon of wilde regelen, waarom zou men nu wel compenseren?

 • Burnetti

  '... Als die regeling er niet komt, roep ik mijn leden bij elkaar en komt er wat mij betreft actie...'

  Of dit nou verstandig is met mensen in gebieden waar je erven afsluit, de vervoersbewegingen zo beperkt mogelijk wilt houden en geen groepsbijeenkomsten van leden uit de pluimveesector wilt?

 • agratax2

  Ishtar. Als het Diergezondheidsfonds door de boeren en broeiers bijeen wordt gebracht hebben mijns inziens beide partijen recht op schadeloosstelling en komt het geld niet van de Overheid maar uit het boeren fonds. Dus zou niet de staatssecretaris maar de beheerder van het fonds moeten kunnen besluiten wie wel en wie niet en hoeveel er uitgekeerd wordt binnen de vergeodingsregels.

 • JanWillemNatuur

  'Er komen 8 tot 10.000.000 kuikens per week uit, waar geen afzet voor is.' Zullen we hier eens echt over gaan nadenken?

 • niek brabant

  heel simpel, de overheid beslist met deze regelgeving dat er heel veel kippen en eendagskuikens als afval weggedaan wordt.de broedeieren worden dan ook al weggegooid. als de overheid dit op haar geweten wil hebben ? maak heel simpel een corridor naar bv gebied A of D en je hebt zeer weinig risico meer. zo los je snel problemen op. overigens als je als overheid regels maakt waardoor er grote schade ontstaat mag je evengoed meebetalen. ishtar niet zeuren!

 • Burnetti

  Niek Brabant: wanneer de sector zelf de crisismaatregelen mocht bedenken was er niets gebeurd. Kijk naar hoe Q-koorts in jouw mooie land werd aangepakt. 2 jaar heeft de sector maatregelen door een accoordje met Glossy Verburg getraineerd. Na vergaande maatregelen doofde de epidemie bij dieren direct uit. Toch staat de vaccinatieplicht alweer ter discussie.
  Tot op heden pakken de maatregelen om verspreiding van HPAI te voorkomen goed uit. Wil je dit om wille van een 3 weken omzet op het spel zetten? De sector vroeg zelf uitdrukkelijk om compartimentering zoals in het draaiboek staat.

  Landelijk en Europees oogst Dijksma lof voor haar aanpak en dat steekt tegenstanders. Vanaf dag 1 wordt er al geroepen om compensatie. Wat heeft de sector zelf gedaan de laatste 11 jaar om zich op de volgende uitbraak voor te bereiden?

 • Spotvogel

  Burnetti: je zegt rake dingen. De pluimveesector IS de veroorzaker van het ontstaan van hoog toxische mutanten van Aviare Influenza. Dat was al in 2003 duidelijk, maar wordt nu al 11 jaar met leugen, list, bedrog en onbewezen verdachtmakingen op het conto van natuurdieren geschoven. Ik publiceerde er in 2006 en 2008 over maar dankzij LNV kwam daarover niks naar buiten. Nu lopen er op zoveel sporen tegelijk wetenschappelijke studies dat er aanstonds niks meer te ontkennen en tegen te spreken zal zijn. Er zal een grondige herverkaveling van de hele intensieve (pluim)veehouderij moeten komen die uitgaat en rekening houdt met de primaire viraal-bacterieel ecologische wetten. Daarbij kan en mag de overheid niet vrijuit gaan, want als die niet alle aangereikte waarschuwingen en adviezen had genegeerd dan zouden er allang structurele veranderingen zijn doorgevoerd!

 • Spotvogel

  Ishtar, dat zal ik je zeggen. Oplaat was in die tijd samen met streekgenote Annie Schreijer Pierik (allebei hobbyjachtenthousiastelingen) in de Kamer veel te druk met het aan flarden schieten van de Flora en faunawet. Iets zinnigs over de vogelgriep heb ik hem destijds niet horen uitkramen.
  Nu geeft hij op een eigenlijk ontoelaatbare manier af op Sharon Dijksma, die feitelijk de erfenis van het CDA/VVD-wanbeleid van tien jaar geleden op haar bord krijgt. Als er toen was geluisterd, nagedacht en gehandeld dan zou er nu helemaal geen vogelgriep zijn uitgebroken!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.