PluimveeNieuws

Vermeerderaars in de knel

Den Haag – De broeierijen en vermeerderaars zijn de dupe van het huidige maatregelenpakket.

Dat concluderen pluimveevoormannen Eric Hubers, Gert-Jan Oplaat en Anton Butijn, voorzitter van de kring kuikenbroeders van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).

De maatregelen zoals ze zijn genomen, behelzen feitelijk een fokverbod. Een fokverbod waarbij er geen opkoopregeling voor broedeieren wordt opgezet of schadevergoeding wordt gegeven. Dit omdat deze categorie buiten het Diergezondheidsfonds zou vallen. De ongeveer dertig broeierijen kunnen geen eendagskuikens kwijt. Eendagskuikens mogen binnen Nederland niet worden afgeleverd. Export van eendagskuikens is onder strikte voorwaarden wel mogelijk. Ook de ruim tweehonderd vermeerderings- en opfokbedrijven kunnen hun dieren niet kwijt.

Volgens Butijn loopt de schade in de miljoenen. Schade die niet wordt vergoed, althans niet zoals de regeling nu voorligt. “Er komen 8 tot 10 miljoen kuikens per week uit waar geen goede afzet voor is.” LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) hebben de staatssecretaris dan ook verzocht om te komen met een vergoedingsregeling voor deze bedrijven.

Ook tijdens de vorige vogelgriepepidemie in 2003 werden de broeders en vermeerderaars de dupe. Zij vielen buiten de schadevergoedingsregelingen van het Diergezondheidsfonds. Volgens Butijn is destijds met minister Veerman een afspraak gemaakt en hebben de broeierijen per ingelegd ei de laatste jaren meebetaald aan het Diergezondheidsfonds. “Je zou dan verwachten recht te hebben op vergoeding.”

Voorzitter Oplaat van de NVP zegt dat er een regeling voor deze groep moet komen. “Als die regeling er niet komt, roep ik mijn leden bij elkaar en komt er wat mij betreft actie. Het mag niet gebeuren dat de vermeerderingssector weer de dupe wordt van de huidige situatie.” Ook NOP/LTO zit op dezelfde lijn.

De staatssecretaris zegt dat de maatregelen pijn doen, maar dat zij geen geld heeft voor extra vergoedingen, buiten de vergoedingen die gegeven worden op basis van de regels van het Diergezondheidsfonds. Opkoopregelingen vallen daar niet onder.

Anton Butijn stelt dat de staatssecretaris heeft toegezegd dat ze vandaag nog met een antwoord komt op het verzoek uit de sector.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin