PluimveeNieuws

‘Verhoogde uitval en plotselinge productiedaling’

Ter Aar – Verhoogde uitval en vervolgens plotselinge, forse terugval in de productie waren de meest in het oog springende verschijnselen aan het koppel kippen van Ton Hoogeveen, dat donderdagmiddag met vogelgriep besmet werd verklaard. “Van ’t weekend was er nog niets aan hand. Het koppel presteerde prima, 66 weken oud, 87 procent leg.”

Dinsdag was in één van de drie stallen de uitval flink verhoogd: 200 dode kippen, de volgende dag zelfs zo’n 500. Die dag zakte in de stal patsboem de productie in elkaar en raapte Hoogeveen 3.000 eieren minder van 27.500 kippen.

Hoogeveen haalde woensdag zijn dierenarts erbij, die schakelde de GD in. Woensdagmiddag kwam een specialistenteam het bedrijf bezoeken en swabs en bloedmonsters nemen.

Donderdagmiddag werd de uitslag van de onderzoeken bekend. “Ik dacht zelf aan een zware bacteriële darminfectie of zoiets. Niet aan vogelgriep.” Dat was het wel, volgens onderzoek door het CVI.

Vrijdag werd bekend dat het de hoogpathogene H5N8-variant betrof, dezelfde als in Hekendorp. Die dag is begonnen met de ruiming van de ongeveer 43.000 dieren in de drie stallen. Naar verwachting zal de ruiming vrijdagavond laat zijn afgerond. Zaterdag komt een ploeg de stallen schoonmaken en ontsmetten.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin