Pluimveehouderij

Nieuws 2617 x bekeken 11 reacties

Vergoeding voor vermeerderaars en broederijen

Den Haag - Broederijen en vermeerderingsbedrijven krijgen een vergoeding voor het verlies dat ze geleden hebben doordat ze broedeieren en kuikens niet hebben kunnen afzetten door beperkingen rond de vogelgriepuitbraak. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma woensdagavond besloten na overleg met vertegenwoordigers van de broederijen en de vermeerderaars.

De vergoeding is gebaseerd op de prijs die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt getaxeerd, verminderd met de restwaarde die de bedrijven nog hebben kunnen beuren. De vergoeding komt uit het Diergezondheidsfonds, dat deels door het bedrijfsleven en deels door het rijk en de Europese Unie wordt gevuld. De vergoeding geldt niet voor eieren of kuikens die voor de export bestemd waren.

Staatssecretaris Dijksma zegt dat ondertussen op ambtelijk en politiek niveau volop druk uitgeoefend wordt op buitenlandse afnemers, om de grenzen weer open te krijgen.

Over de omvang van de vergoeding is nog niets bekend. De vergoeding heeft voorlopig betrekking op de periode van 20 tot 29 november.  Het ministerie gaat ervan uit dat ondernemers binnen enkele weken duidelijkheid hebben. Voor de periode daarna geldt geen vergoeding, omdat de redenering is dat ondernemers dan genoeg tijd hebben gehad om op de nieuwe situatie in te spelen.

De maatregelen voor de compartimentering en de vervoersbeperkingen blijven voorlopig van kracht. Zoals het er nu uitziet zal er eerst maandag opnieuw gesproken worden over versoepeling van de regels, maar vertegenwoordigers van de sector zijn er niet gerust op dat het ministerie dan al bereid is tot versoepeling.

Bij het overleg is woensdagavond onder meer gesproken over de logistieke problemen die ontstaan bij voorbeeld met het vervoeren van voer. Doordat vrachtwagens de grens van het compartiment niet over mogen, moet voer worden overgeladen. Dat probleem ontstaat doordat niet in alle compartimenten het geschikte voer wordt geproduceerd.

Een dreigend probleem wordt de verwerking van uitgelegde hennen. De enige slachterij in Nederland in Dronrijp heeft daarvoor een te lage capaciteit en de export naar Belgie ligt geheel stil. Volgens Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO Nederland, is daar onvoldoende over nagedacht. Hij is blij dat er nu wel een regeling is getroffen voor de vleeskuikens, die via speciale corridors vanuit Zuid-Nederland mogen worden afgevoerd naar slachterijen in het westen.

Tijdens het overleg is zorg geuit over de situatie op eendenbedrijven. Staatssecretaris Dijksma heeft besloten bedrijven met eenden extra te screenen op aanwezigheid van het virus. Van eenden is bekend dat ze drager kunnen zijn van het H5N8-virus, zonder dat ze daarvan ziek worden.

Dijksma zei woensdagavond dat de gehele pluimveesector hard wordt getroffen. "Voor broederijen en vermeerderaars in het bijzonder." Volgens haar kan met de nu getroffen vergoedingsregeling "de pijn voor de ondernemers worden verlicht, al zal de overheid nooit alle economische schade als gevolg van vogelgriep kunnen vergoeden. Daarom doe ik er alles aan om de vogelgriep zo snel mogelijk te bestrijden."

Laatste reacties

 • kuiken007

  als je als NL. zelf geen kuikens wil plaatsen en geen slachtkippen door het hele land wil vervoeren is het logisch dat buitenland het niet wil hebben@goede voorbeeld geven!!!

 • red

  En de pluimveehouders dan???????????
  Dat is wel de grootste groep. Of is dit een uitnodiging om naar den Haag te gaan?????? Er zijn genoeg eieren!!!!!!!!

 • BoB de Bakker

  Oude kippen kan je toch ook in de stallen laten zitten, jonge hennen mag je toch niet aanvoeren.

 • Ishtar

  Slechte zaak.
  Oplaat zij bij Nieuwsuur dat de sector zelf de schade ging dragen.
  Een leugen dus?

  Elke 5 jaar is er wel weer een grote ramp in de vee-industrie.
  Er zou geen cent belasting geld moeten gaan voor compensatie, het is de plicht van de hele sector om dat te dragen.
  Of is het normaal om ondernemingrisico af te wentelen op ander burger, omgeving en natuur?
  Elke 5 jaar weer net doen of het zo plotseling is, zo zielig is en niemand zag het aankomen?
  Hele slechte zaak van Dijksma dus, gezwicht voor de zieke vee-industrie.
  Walgelijke sector.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Schaapje

  Ishtar wat een taal toch. Als je iets wilt toevoegenen wil zeggen doe dat dan met verstand van zaken dan nu kakelen als een kip zonder kop.

 • zon

  #4 en 5,
  Een kip en alle andere levende wezens hebben niet het eeuwige leven,die zulen dus niet allemaal als de mens b.v 100 jaar worden,
  Door gezondheidszorg en veel hygiene worden ze vaak wel gemiddeld oud.
  Bij kippen is dit ook zo,en dat is in NL aardig goed voor elkaar.
  Als ik de reactie van jouw zo hoor heb je dat even niet helemaal meegekregen.
  Kijk eens in de rest van de wereld,dan zul je zien dat er overal ziektes uitbreken.

 • Jeroen Rohaan

  #4 en 5;

  gezien het tijdstip van reageren lig je wakker van het feit dat je per Nederlander enkele €'s via de belasting (en DGF(= bij elkaar gebracht door de landbouw)) aan de primaire sector besteed, terwijl andersom de BV Nederland jaarlijks miljarden overhoudt aan de huidige landbouw.
  Als je zo begaan bent met deze bedrijfstak, kom dan met een goed en vooral uitvoerbaar plan waarbij:
  a) de dieren een goed leven hebben
  b) veehoudend NL een goede boterham heeft, en
  c) de periferie rondom de NL landbouw ook een boterham heeft.
  Let wel dit zullen snel 500,000 fte's zijn. Oké de helft(?) ervan zal ook dan nog een baan hebben, maar dan andere helft zal ook ergens van moeten leven en waar halen deze mensen hun geld voor hun dagelijkse kostje, of mogen die allen naar de voedselbank? Daarnaast zal het voedselpakket dat ergens in buurt ligt van 11 á 12 % van het gemiddelde inkomen behoorlijk stijgen, waardoor nog meer armoede ontstaat. Het is minder simpel dan de meesten zich bedenken.

 • alco1

  @ Jeroen. 'Holle vaten klinken het hardst'.
  Dit werd ook weer eens duidelijk tijdens het tweede kamer debat over de melkvee wet. Esther Ouwehand verkondigde 50 minuten lang totale onzin en het ergste was dat zij dit ook nog relatief ongestoord kon doen

 • red

  De lijnen zijn te lang en te moeizaam om snel te kunnen reageren.
  Het grootste probleem is tevens dat ze te veel naar de schreeuwers luisteren en naar mensen die zogenaamd er verstand van hebben.
  Ze negeren de mensen die in de praktijk werken en zien hoe het werkelijk is. Zal straks wel weer een comisie worden samen gesteld die bestaat uit ons kent ons die moet onderzoeken hoe goed Dijksma het heeft gedaan.
  Dan is eerst de conclusie op gesteld daarna maken ze het raport.

 • Hugobens

  Even voor de duidelijkheid; Pas als de kosten van de huidige crisis boven de €25 miljoen uitkomen, zal het ministerie van Economische Zaken aan de bestrijdingskosten en de vergoedingen aan de boeren bijdragen.
  Tot €25 miljoen betaald de sector alles zelf.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.