Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Vannacht kregen we het te horen'

Kamperveen - Pluimveehouders Folmer en Geertje Kamminga kregen vrijdagnacht iets na half één te horen dat de dieren in één van hun twee vermeerderingsstallen met vogelgriep besmet waren. Donderdagmorgen werd hen duidelijk dat er iets mis was met deze dieren.

"Je kon zien dat ze ziek waren, ze aten minder en er was verhoogde uitval.'' Ze haalden de dierenarts erbij, die nam contact met de Gezondheidsdienst voor Dieren op. Donderdagmiddag werden monsters verzameld, swabs en bloedmonsters voor onderzoek. De pluimveehouders hadden bij de NVWA aangegeven direct over de uitslag geïnformeerd te willen worden zodra die bekend was. "Vannacht werden we gebeld en kregen we het te horen. Toen heb ik eerste onze kinderen gebeld. En m'n werk. Want ik moest het even aan iemand kwijt'', zegt Geertje Kamminga.

Vrijdagmorgen kwam er een heel circus op gang, vertelt ze. Om half acht reed de eerste auto het erf op met allerlei materialen, die nodig zijn bij de ruiming van de dieren, zoals beschermende kleding.

Aan het begin van de middag werd de ruiming opgestart, nadat de protocollen met de ruimers waren doorgenomen.

Het besmette vermeerderingsbedrijf heeft twee stallen, met in totaal ongeveer 10.000 vleeskuikenouderdieren van één leeftijd, ongeveer 60 weken oud.

Eén reactie

  • kenmvdwind

    Heel veel sterkte gewenst.

Of registreer je om te kunnen reageren.