Pluimveehouderij

Nieuws 4339 x bekeken 17 reacties

TV-programma De Rekenkamer onderzoekt eierprijzen

Hilversum - Het TV-programma De Rekenkamer gaat donderdag 13 november over de prijs van een ei. De makers van dit KRO-programma buigen zich, op verzoek van een trouwe kijker, over de vraag ʼWat kost een ei?’. Een ei is een ei zou je denken. Niks meer niks minder. Toch kosten ze niet allemaal hetzelfde.

De programmamakers hebben gesproken met onder anderen legpluimveehouder Ad Siemons in Roosendaal,  Verbeek Broederij en Opfok in Renswoude, eierhandel Gebr. Van Beek in Wehl en WUR-onderzoeker/LEI-pluimvee-econoom Peter van Horne.
Het programma gaat vooral over de kostprijs van eieren, de margeverdeling in de keten en hoe het ei van kip in de winkel komt. Het wordt een interessante uitzending; een ware Ei-Opener. Uitzending donderdag 13 november op NPO3 om 20.25 uur.

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Afgelopen vrijdag lagen mijn eigen eieren bij de boni in Ede voor 0,24 cent. Terwijl ik 0.06 cent ontvang. Kom ik thuis, zie ik dat Joop van Loon in de quote 500 weer Is gestegen. Ik gun het die man van harte, maar al die gezinnen bij ons in de omgeving die moeite hebben om rond te komen zou ik ook graag wat extra gunnen !

 • Probe

  Dan moeten we de eieren niet meer voor 1 of meerdere rondes meegeven. Dat Joop en zijn kornuiten maximaal profiteren kun je ze moeilijk verwijten. Zijn ook gewoon mensen zoals wij. Maar het systeem is niet goed doordat angst regeert. Aanbod laten zakken en eieren vrij houden zodat zij niet vat hebben op 98%;van de stromen zoals nu.
  Wij als primaire sector zijn te afhankelijk geworden. Met meerjarige contracten dachten we risicoloos rijk te worden. En maar bouwen. Mooie vlaggen van de rabo tijdens de open dagen. Boer wat heb je mooie kippen.
  Maar ondernemen is lef tonen. Risico nemen. Dezelfde Joop is ook weleens kopje onder geweest.
  Neem het niet voor hem en anderen op. Maar ze doen maximaal profiteren in ons economisch stelsel. Is hard, dat zeker, maar communisme is erger!

 • Zents beheer

  #2 Probe, scherpe en juiste analyse . Niets aan toe te voegen.

 • l coumans

  Probe for presedent helemaal mee eens

 • alco1

  Ik zag ook echt DE oplossing #2
  Het lijkt wel politiek. Benoemen maar verder niets zeggen.

 • wilcovanlaar1

  Daar ben ik ook mee eens !. Wat denken jullie kunnen we met istep wat bereiken ?

 • Zents beheer

  #6 wilcovanlaar, istep is slechts een instrument om te meten en te registreren en als dusdanig waarde vol. Punt is : wat te doen wanneer bv blijkt dat ik onder gemiddeld beur en dan een dubbeltje meer vraag en deze niet krijg ? Dan kun je elders nog wat proberen maar op dit moment is het zo dat men liever niet bij elkaar koopt en dus geen interesse heeft.
  Wanneer je dan alleen staat met je eieren heb je niks te willen en is het slikken of stikken. Dus de handel weet : de eieren komen toch wel.

 • l coumans

  dus beste Zents mijn motto; eerst verkopen dan pas produceren

 • Zents beheer

  Best een aardig motto m'n beste Coumans, ware het niet dat verre weg de meeste legpluimveehouders zich dit niet kunnen permitteren.
  Het is gegaan zoals het gegaan is, wat we misschien anders hadden moeten doen is wijsheid achteraf.
  En achteraf kun je een koe in haar kont kijken.

 • Probe

  Mee eens Zents. Maar niet daarmee berusten. Stop met verkopen. Ga op vrije markt als afspraak afloopt. Gemiddelde zal stijgen. Als we het massaal doen. Toon lef. Of ga in loondienst. Zeg ik tegen alle kippenboeren. In het laatste geval kun je sleutels inleveren bij Mike, Roel, Joop of John. Heb je meteen weekendje vrij af en toe.

 • gerjan slingenbergh

  Probe, het gaat om het aantal geproduceerde eieren. Of ze vrij zijn of gecontracteerd, dat maakt in principe niet uit.

 • Probe

  Zeker weten dat vrije eieren meer opleveren. Jij denkt dat met zoveel gecontracteerde eieren de markt nog werkt.

 • Momfer

  Onderzoekt de eierprijzen? Veel verder als een vaag kostprijs verhaal van pluimveehouder Siemons komen ze niet. 1 goede vraag gehoord aan van Beek, dus u doet ze eigelijk alleen maar in een doosje?, meneer van Beek houdt dan een heel gewichtig lulverhaal maakt 1 cent kosten neemt verder geen enkel risico rekend daar 2 cent voor en doet zijn marge af als minimaal waarbij hij zijn lachen bijna niet kan inhouden. Gods geklaagd wat een charlatan.

 • Tonnis

  Na deze uitzending komt het met de prijzen nooit meer goed. Reken maar uit 6 plus 2.

 • joannes

  Wat ik mis is het verhaal bij de Supermarkt! Daar liggen de meeste kosten voor de consument? Er zijn 2 Supermarkten die nb in de aanbieding eieren verkoop voor 15ct. Een verdubbeling of +/- 100% bruto marge in het Supermarkt kanaal! De rest neemt allemaal meer! http://www.supermarktaanbiedingen.com/zoeken/eieren/pagina/1

 • Zents beheer

  #13, Beste Cookie. Jou reacties zijn meestal scherp maar vaak zinvol en zetten aan tot na denken.
  De laatste tijd bespeur ik wel een sfeer van berusting en afkeer en dat is begrijpelijk maar toch jammer. De crisis waar jij en ik en vele anderen nu in zitten is toch echt het gevolg van onze eigen over productie. Wanneer een deel van ons zelfs geen 200 euri's wil overmaken om lid te worden van de club die als doel heeft de promotie van ons werk en product , waarom zou de consument/ retail/ handel dan meer betalen als daar naar hun idee geen noodzaak toe is ?
  Wat jou laatste reactie betreft vind ik (en nou niet boos worden Cookie) dat je niet mensen bij naam kunt beschuldigen zonder dat ze kunnen lezen wie dat doet.

 • l coumans

  nou Cookie daar heeft Zents toch wel een puntje!!!!!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.