Pluimveehouderij

Nieuws 2369 x bekeken 7 reacties

Saldo vleeskuikenhouders nadert recordhoogte

Den Haag - Vleeskuikenhouders realiseerden in september een gemiddeld saldo van ruim €34.200.

Dat is het hoogste niveau sinds het record van bijna €36.200 in oktober 2005. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut LEI.

Het LEI-saldo van een vleeskuikenhouder met 90.000 dierplaatsen is tussen november vorig jaar en september gestegen met €15.000 per maand. In die periode gingen de opbrengsten van slachtrijpe dieren omhoog met ruim €5.500 naar bijna €141.000 per maand. Tegelijkertijd daalden de maandelijkse voerkosten met ruim €8.300 naar ruim €77.100.

Het gemiddelde saldo van vleeskuikenhouders ligt tot en met september op ruim €26.300 per maand. Dat is bijna €9.600 per maand meer dan het gemiddelde in de eerste negen maanden van vorig jaar en ruim voldoende voor een positief inkomen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Beste Derk waarom ga je uit van SALDO zonder uit te leggen welke kosten er nog af moete? Deze getallen gaan zo de landelijke krant in en dan weet de getrouwe lezer niet anders dan dat de Vleeskuikens een inkomen op jaar basis generen van Maand saldo X 12. Waarom zeuren deze boeren dan dat er niet minder dieren per m2 kunnen lopen en ze milieu investeringen niet kunnen dragen. Met deze berichtgeving zetten we de burger en d epolitiek op het verkeerde been en zijn zelf het slachtoffer.

 • groot boerdam

  Boekhouders komen niet meer met cijfers naar buiten en wat doet boerderij?
  Wordt tijd dat we de boerderij maar eens gaan opzeggen!

 • loeskk1

  Als het LEI die cijfers publiceert op zijn website is het de taak van Boerderij om die cijfers bekend te maken. ING Bank gebruikt die cijfers ook voor zijn analyses over de eerste 3 kwartalen.
  Groeten, Derk Klein Kranenberg

 • Albert Hoekerswever

  Het lijkt me inderdaad handig dat deze cijfers in perspectief worden geplaatst. 12 x dit saldo is ruim boven de 'Balkenendenorm'. Media gaan hiermee aan de haal. Dus graag iets meer 'omgevingsbewustzijn' en dus een vertaalslag maken zodat er een juist beeld ontstaat. Communiceren is een ander vak dan cijfers boven tafel halen. Niet de cijfers zelf, maar de communicatie hiervoor bepaalt het beeld. Vind het ook een taak van journalisten, zoals bij Boerderij om deze vertaalslag te maken. Informatie uit dit vakblad komt via social media ook buiten de sector terecht.

 • gerardb

  Is inderdaad zeer onhandig geformuleerd. Moet een beetje journalist begrijpen.

 • Tonnis

  Dat er veel in de vleeskuikenhouderij verdiend wordt blijkt wel uit het feit dat er zeer veel geld betaald wordt voor pluimveerechten.

 • gerald1975

  Ze lopen een beetje achter de feiten aan, de laatste maand gaat er elke week wel een 0,01 of 0,005 euro van de prijs af. Op ons bedrijf met 70000 dieren is 1 cent toch al zo'n 1500 euro per ronde.
  Dus ik vraag me af van wanneer dit artikel is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.