Pluimveehouderij

Nieuws 1487 x bekeken

Ruiming pluimveebedrijf begint vrijdagochtend

Nieuwveen - De ruiming van het pluimvee op het met vogelgriep getroffen bedrijf in Ter Aar begint vrijdagmorgen. De voorbereidingen voor de ruiming zijn donderdagmiddag begonnen. De NVWA wilde eerst goed beoordelen wat de beste methode is om het bedrijf te ruimen. "Er is geen risico op verspreiding van het virus vanuit de stal, anders zou de ruiming niet morgenochtend vroeg beginnen, maar nu direct", aldus een woordvoerder van de NVWA tijdens een persbijeenkomst in Nieuwveen.

De besmetting kwam aan het licht nadat in een van de stallen woensdag verschijnselen van vogelgriep waren. Er was sprake van verhoogde sterfte. "Ik kreeg om half negen vanmorgen een telefoontje van het ministerie van Economische Zaken dat er mogelijk vogelgriep zou zijn in onze gemeente", vertelt burgemeester Frans Buijserd tijdens een persconferentie.

In het gebied is een noodverordening van kracht, om publiek op afstand te houden en het hele proces van ruiming zo soepel mogelijk te laten verlopen. "Het is al erg genoeg voor de getroffen familie. Het moet niet nog moelijker worden gemaakt", aldus Buijserd.

Het pluimvee zit op het bedrijf in drie stallen. Een van de stallen heeft een open wintergartensysteem. De dieren zullen deels in container en deels in de stal vergast worden.

Een speciaal belegde bewonersbijeenkomst op het gemeentehuis in Nieuwveen werd druk bezocht. Collega-veehouders en burgers uitten hierbij hun zorg over de waterrijke natuurgebieden in de omgeving. "Daar zitten zo veel ganzen, dat is een bron van viezigheid", aldus een van de aanwezigen.

Of het virus bij het besmette bedrijf ook H5N8 is zal vrijdag in de middag of avond duidelijk worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.