Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:17 nov 2014

Pluimveeslachters tot woensdagmiddag stil

Zoetermeer - De pluimveeslachterijen liggen de komende dagen; in ieder geval tot woensdagmiddag, stil. Dat is een gevolg van de standstill die het ministerie van Economische Zaken heeft afgekondigd vanwege hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp.

Jan Odink, voorzitter van de brancheorganisatie voor de pluimveeverwerkende industrie (Nepluvi) heeft nog geen idee van de schade die deze standstill voor de slachterijen en verwerkers oplevert. "Het gaat wel om heel veel geld, zeker als het om de hele sector gaat. Kijk alleen al naar de broedeieren die de komende dagen uitkomen en waar niets mee gedaan kan worden."

Odink zegt te hopen dat het ministerie de tijd zal benutten om de situatie goed in kaart te krijgen en de juiste maatregelen zal treffen. "Er moet alles aan worden gedaan om de schade te beperken. De export is van groot belang voor de hele sector."

Odink wijst er verder op dat de marges in de slachtsector flinterdun zijn. "Bedrijven kunnen dan al snel in de gevarenzone terechtkomen", aldus Odink, die er op wijst dat ook bij de vogelpestuitbraak van 2003 een slachterij failliet is gegaan.

De Nepluvi-voorzitter zegt zich zorgen te maken over de lange duur voordat het ministerie alle betrokken partijen bij elkaar roept voor crisisoverleg en informatieverstrekking. "In eerdere gevallen werd de sector veel sneller bij elkaar geroepen."

Of registreer je om te kunnen reageren.