Pluimveehouderij

Nieuws 1434 x bekeken

Pluimveesector vreest voor rampscenario 2003

Barneveld - Pluimveehouders houden hun hart vast, nadat vrijdag opnieuw een uitbraak van vogelgriep is geconstateerd. De kippenboeren vrezen een zelfde rampscenario als in 2003. Toen moest vanwege de vogelgriep ongeveer een derde van de totale pluimveestapel van Nederland worden geruimd. De directe schade bedroeg destijds zeker €300 miljoen.

Er is deze week nu al bij drie bedrijven vogelgriep geconstateerd. "Als de vogelgriep zich verder verspreidt naar de Veluwe is de schade niet te overzien. Dat is het hart van pluimveehoudend Nederland'', zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

"Dan hebben we het minstens over €400 miljoen tot €500 miljoen aan schade voor de sector'', aldus de branchevoorman. De afgelopen dagen bedroeg de schade volgens hem al zo'n €100 miljoen.

Oplaat wijst erop dat de Veluwe precies ligt tussen het Overijsselse Kamperveen, waar het virus vrijdag werd aangetroffen, en de eerder besmette bedrijven in Utrecht en Zuid-Holland. Een groot deel van de 2.300 pluimveehouders in ons land is daar gevestigd. Nederland telt in totaal ruim 100 miljoen kippen.

In de schaderamingen gaat het vooral om schade als gevolg van het wegvallen van exportmarkten. Voor de kippenboeren bij wie de stal moet worden geruimd, bestaat een speciale vergoeding. Pluimveehouders betalen per kip een bepaalde premie aan een soort verzekeringsfonds. Bij de noodzaak tot ruiming kunnen de boeren aanspraak maken op een bedrag, waarmee zij weer nieuwe kippen kunnen kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.