Pluimveehouderij

Nieuws 6162 x bekeken 20 reacties

Oplaats kritiek zit dieper

Den Haag - De kritiek van Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), op staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zit dieper dan alleen het optreden tijdens de vogelgriepcrisis.

Dat blijkt uit een toelichting van de NVP-voorzitter.

Oplaat merkte vrijdagavond tijdens een gesprek met het televisieprogramma Nieuwsuur op dat de staatssecretaris weliswaar de juiste maatregelen neemt, maar dat ze het niet opneemt voor de sector.

"Het is gebrek aan leiderschap", zegt Oplaat.  "De staatssecretaris hoort de aankondiging te doen dat er vogelgriep is en dat ze meeleeft en pal voor de sector gaat staan."

Dat moet nu gebeuren, maar ook tijdens andere discussies, vindt hij. "Dat zij voor de sector gaat staan betwijfel ik. Denk aan de invoer van Oekraiense eieren, het masterplan voor de legsector, het gezeur over de plofkip. Waar is ze? En oh ja, dan wel groots beweren dat Economische Zaken na de ruimingen de schade vergoedt: iedereen in de sector weet wie het Diergezondheidsfonds vult."

Dat de staatssecretaris persoonlijk betrokkenheid toont door met getroffen ondernemers contact op te  nemen vindt hij prima. "Maar een publiek optreden op televisie is veel beter. Ik begrijp van verschillende televisieprogramma's dat ze niet wil. Is ze bang  dat ze het voor de sector moet opnemen?"

Het steekt Oplaat ook dat de staatssecretaris haar gezicht niet heeft laten zien in het basisoverleg, waarin overleg tussen het bedrijfsleven en het ministerie plaats heeft. "Daar was nota bene een oud-staatssecretaris bij."

Dat sommige politici (CDA, PVV) vermoeden dat er partijpolitieke belangen spelen bij de NVP-voorzitter, die ook actief is voor de VVD, vindt hij belachelijk. "Onzin natuurlijk."

Laatste reacties

 • mr X

  Meneer Oplaat profileert zichzelf teveel als leider van pluimveehoudend Nederland. Hij is de voorzitter van een aktiegroep. Steeds weer horen we Gert Jan Oplaat als woordvoorder van de pluimveehouders, volgens mij moet dat Eric Hubers van LTO zijn. Of vergis ik mij? In deze verschrikkelijke situaties doet niemand het goed. Het is wel zo dat de draaiboek goed draaien, en daar is mevr. Dijksma ook verantwoordelijk voor. Een goede leider stelt zichzelf niet steeds op de voorgrond. Wellicht kan Oplaat daar een voorbeeld aan nemen.

 • Ishtar

  Zelfs in de herkansing nog een persoonlijke aanval op Dijksma?
  Meneer Oplaat gebruikt als argument Oekraiense eieren?
  Oplaat heeft zelf voor de VVD in de 2e kamer gezeten van 1998 tot 2006, dus wat heeft hij gedaan dan om eventuele mogelijke verschillen
  qua import te blokkeren, als bv in NL de eisen hoger zijn of anders zijn?
  Op nationale TV een staaatssecretaris zo aanvalen, met geen valide argumneten is dom.
  In de herkansing het nog een keer doen, is nog dommer.

 • siebe66

  kritiek op Gert Jan is ok , maar hij is bij de sector betrokken en van LTO horen we bitter weinig zoals gewoonlijk.
  LTO is voor de akkerbouwers en melkveehouders maar de NOP is helemaal niets meer sinds de integratie binnen de LTO.

 • joannes

  @Howe, neem de moeite om even hun website te bekijken voor actuele informatie. Zoals je twijffelt of Eric Hubers van LTO dat moet zijn; je weet,ziet en hopelijk herkent dan wel wie het meest informeert en voor je belang opkomt! Eric applaudiseert Dijkstra, maar is hij als vertegenwoordiger aangesproken en gerespecteerd? Krijgt hij dan wel de kans een rol te spelen in het voorzitten van de sector? De Staats Secretares loopt blijkbaar alle twee de organisaties voorbij en richt zich alleen direct tot directe betrokkenen. Ze negeert, en regeert alsof alleen de regering hier een verantwoordelijkheid heeft en controleert. Precies zoals een socialistische Regering denkt en wil handelen. Of..... het moet echte Vakbonden zijn, al lopen ze die nu óók voorbij!

 • zon

  Zoals het verhaaltje hierboven staat,zo zie ik het ook.
  De overheid doet de aanpak van de vogelgriep tot nu toe goed.

  Maar Oplaat heeft wel gelijk want als er mogelijkheden zijn om de sector tegen te werken dan doet Dijksma dat en als ze de belangen van de sector moet verdedigen dan wil ze niet.

 • Ishtar

  @zon, tegenwerken?
  Oplaat komt met als argumnet eieren uit Oekraine?
  Oplaat heeft zelf voor de VVD in de 2e kamer gezeten van 1998 tot 2006
  Maw Oplaat is VVD, dus wat heeft de VVD gedaan aan dit probleem dan?
  Maw een minister of staatssecrataris die 2 of 4 jaar zit hierop aanspreken, dat zet kwaad bloed.
  Maw wat heeft de VVD gedaan tegen invoer Oekraiense eieren?
  Als daar antwoord op is van Oplaat, dan kan men overwegen om te luisteren wat Oplaat zegt.
  Tot dan, gewoon negeren.

 • jehanvankroaks

  @joannes , prima verwoord.

  Schijnbaar werkt de NVP voor veel mensen nog altijd als,
  een rode lap voor een stier.

  Zo jammer.......

 • Elevage

  Dat Oplaat zijn eigen straatje schoonveegt is natuurlijk te verwachten.

  Waar hij wel groot gelijk in heeft is de standpunten die Dijksma nergens op tv wil bespreken, wat dat betreft is ze echt onzichtbaar. En haar maatregelen getuigen nou niet bepaald als een secretaris vóór landbouw, maar tegen

 • PetervanKempen

  Mevrouw Dijksma is in vele opzichten onzichtbaar en selectief in haar aandacht. Wie dat zegt is stout, blijkbaar. Ik denk dat de agrarische sector nog nooit zo een slechte staatssecretaris heeft gehad. Dijkstra staat ook toe te kijken hoe Johannes Kramer , in zijn loopjongen rol als voorzitter van IPO, alle veehouders tot ganzen voeders maakt op hun eigen gewas, oud grasland, van 1 november tot diep in maart. Ganzen: dat zijn die vliegende ratten die zomers gekweekt worden bij je natuurbuur en in 5 maal zo grote hoeveelheden hier komen in de winter en waar nu, wellicht, de gehouden pluimvee populaties de HN5 dupe van zijn. Beetje dom , Sharon, zo achter de groene fractie aan te hobbelen en de PvdAer uit te hangen, in plaats van je werk te doen .

 • Ishtar

  Ok, dus Oplaat wil dat de staatssecretaris opkomt voor een sector dat als doel heeft,
  -zo snel als mogelijk kippen te fokken met als enige doel kg vlees?
  -veelzout en water in plofkippen egspoten wordt zodat het meer kg oplevert?
  -een sector dat tonnen en tonnen aan antibiotica gebruikt om een systeem in stand te houden dat niet houdbaar is?
  -maw niet eens het doel heeft voedsel voor de mens te maken.....
  -geld is het enige doel.
  -heeft Oplaat ooit enig kritisch geluid laten horen in de 2e kamer ivm met ontoelaatbaar AB gebruik?
  -eindproducten in de winkel staan stijf van de ESBL.
  -hoe zou dat overkomen als een staatssecretaris dit zou promoten en pal voor de 'manschappen' van de sector zou staan?
  -ik zou Oplaat niet als voorzitter willen hebben van wat dan ook, of het moet zijn van de locale kerk.
  -immers het beste is in dit geval, hetzelfde te doen als tijdens de Q-koorts, een kerkdienst organiseren zodat warme woorden gesproken
  kunnen worden voor de sector ==> precies wat Oplaat wil, de bestuurders voorin de kerk kunnen zitten, en mooi weer spelen.
  Als het Oplaat diep zit, simpel, geef geld als aflaat aan de RK, al je zonden zijn plots weg.

 • Zents beheer

  Ishtar, je lult uit je nek en begint te vervelen.
  Jij moet wel héél erg gefrustreed zijn.

 • Makkink

  @Zents beheer...... helemaal met je eens.
  Wel vind ik het ook wel weer knap van Ishtar om in twee zulke kleine stukjes zoveel onzin te verkondigen.
  Hij zal er ook wel veel tijd voor hebben!

 • ohzo

  @ ishtar. Ik ben altijd bereid om te leren.
  Zout en water in plofkippen spuiten?: ben benieuwd hoe dat gaat?
  Als het enige doel voor een veehouder is om geld te verdienen, kan hij/zij beter bij de Jumbo als kassiere gaan werken. Verdient hij/zij per uur meer.
  Tonnen en tonnen anti-biotica.. : kun je es even doorrekenen hoeveel kg anti-biotica per ton vlees in Nederland verbruikt wordt? Dat even wegzetten tegen de hoeveelheden die per ton vlees voor menselijke consumptie worden gebruikt. Inclusief asperine, de pil..

 • porky01

  HOWE; Oplaat is geen voorzitter van een actiegroep, maar van de NVP.
  Jij zegt dat LTO dit moet doen, maar wat doen die dan!!!!! NIETS dus. Wees blij dat er een echte vakbond is die opkomt voor je belangen zoals de NVP en de NVV, wees een vent en sluit je bij de club aan.

 • cornelis 22

  Wat een getoeter van ishtar het enige wat de sector zou doen is achter geld aan zitten volgens mij is het merendeel slechts bezig om te overleven ook voor deze crisis.

 • agratax2

  Oekrainse eieren zijn dat geen Rabobank eieren? Rabobank heeft toch het legkippenbedijf in de Oekraine gefinancierd met als tegen prestatie rente en aflossing in natura? Dit kan niet anders dan met eieren die via export in West Europa omgezet kunnen worden in Euro's.

 • ohzo

  @agratax, juist... Ik geloof ook dat ABN erbij in zit..

 • porky 1

  ishtar tijd voor je pilletje

 • joannes

  @agratax1 en @ohzo, de hele pluimvee toeleveranciers en slachterij wereld zitten erin met lease, productie en advies contracten. Zelfs de Distributie auto´s komen van DAF! De EU in Brussel haalt toch ook een inkomen uit handels contracten en heffingen. Ook zij hebben dit project mede gefinancierd waarschijnlijk voor de opbrengst. Eea is natuurlijk, in nog goede tijden besloten, en met de terugval een probleem geworden, wat uitgesmeerd in ieder geval haar inleg moet terug verdienen.

 • luiten 66

  Gert Jan Oplaat hopelijk de nieuwe staatsecretaris iemand die de agrarische sector een warm hart toe draagt. En de feiten en problemen
  openlijk voor de TV durft te benoemen. Niet een Dijksma of een van
  Aartsen die er alleen zitten voor eigen belang en promotie en lak
  hebben aan de sector, gezien hun optreden.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.