PluimveeNieuws

Oplaats kritiek zit dieper

Den Haag – De kritiek van Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), op staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zit dieper dan alleen het optreden tijdens de vogelgriepcrisis.

Dat blijkt uit een toelichting van de NVP-voorzitter.

Oplaat merkte vrijdagavond tijdens een gesprek met het televisieprogramma Nieuwsuur op dat de staatssecretaris weliswaar de juiste maatregelen neemt, maar dat ze het niet opneemt voor de sector.

“Het is gebrek aan leiderschap”, zegt Oplaat.  “De staatssecretaris hoort de aankondiging te doen dat er vogelgriep is en dat ze meeleeft en pal voor de sector gaat staan.”

Dat moet nu gebeuren, maar ook tijdens andere discussies, vindt hij. “Dat zij voor de sector gaat staan betwijfel ik. Denk aan de invoer van Oekraiense eieren, het masterplan voor de legsector, het gezeur over de plofkip. Waar is ze? En oh ja, dan wel groots beweren dat Economische Zaken na de ruimingen de schade vergoedt: iedereen in de sector weet wie het Diergezondheidsfonds vult.”

Dat de staatssecretaris persoonlijk betrokkenheid toont door met getroffen ondernemers contact op te  nemen vindt hij prima. “Maar een publiek optreden op televisie is veel beter. Ik begrijp van verschillende televisieprogramma’s dat ze niet wil. Is ze bang  dat ze het voor de sector moet opnemen?”

Het steekt Oplaat ook dat de staatssecretaris haar gezicht niet heeft laten zien in het basisoverleg, waarin overleg tussen het bedrijfsleven en het ministerie plaats heeft. “Daar was nota bene een oud-staatssecretaris bij.”

Dat sommige politici (CDA, PVV) vermoeden dat er partijpolitieke belangen spelen bij de NVP-voorzitter, die ook actief is voor de VVD, vindt hij belachelijk. “Onzin natuurlijk.”

Beheer
WP Admin