Pluimveehouderij

Nieuws

Ophokplicht, jachtverbod en geen tentoonstellingen

Den Haag - Pluimvee in vrije uitloop en op biologische bedrijven moet naar binnen. Dat is een van de maatregelen die het ministerie van Economische Zaken heeft ingesteld naar aanleiding van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp.

De regeling meldt uitdrukkelijk dat ook biologische kippen in een gebouw moeten. Hobbymatig gehouden dieren moeten ook naar binnen, maar dan volstaat een volière.

Verder geldt er voor 72 uur voor heel Nederland een jachtverbod. Alle jacht, beheer en schadebestrijding is voorlopig verboden. Reeds geschoten dieren mogen niet vervoerd worden. Dat vloeit voort uit het verbod op vervoer van dode dieren dat het minsiterie met onmiddellijke ingang heeft afgekondigd.

De Koninklijke Jagersvereniging zegt in een reactie begrip te hebben voor de verregaande maatregelen, waaronder het stilzetten van de jacht, en heeft per direct haar leden geïnformeerd. Ze zegt in gesprek te willen blijven met het ministerie 'over de mogelijkheden voor jagers voor het voorkomen van landbouwschade, verkeersrisico's en onnodig lijden van wild'.

Ook zijn alle tentoonstellingen waarbij vogels bijeengebracht worden, verboden in geheel Nederland. Vogels mogen ook niet vanuit Nederland naar buitenlandse beurzen of wedstrijden vertrekken.

Informatienummer

Het ministerie van EZ heeft een informatienummer geopend waar betrokkenen terecht kunnen met praktische vragen over de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep: 0880 424242

Of registreer je om te kunnen reageren.